Česká obchodní inspekce: Žádný zákaz věnovat roušky seniorům či pacientům ČOI firmě z Jičínska neuložila

02.04.2020 20:29

Česká obchodní inspekce odmítá nařčení České televize, že nepovolila věnovat roušky seniorům či pacientům firmě z Jičínska. Žádný takový zákaz vydán nebyl.

Česká obchodní inspekce: Žádný zákaz věnovat roušky seniorům či pacientům ČOI firmě z Jičínska neuložila
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Společnost, na kterou byla ČOI ze strany novinářů dotazována a které se zákaz dodat roušky seniorům a pacientům má údajně týkat, se na dodání roušek seniorům či pacientům České obchodní inspekce neptala a zároveň ze strany ČOI takový zákaz vydán nebyl. Roušky („ústenky“) lze darovat a není nutné mít povolení ČOI, nejedná se o osobní ochranné prostředky, které jsou harmonizovanými výrobky a podléhající zvláštním požadavkům.

„Velkoobchod z Jičínska nakoupil pro své zaměstnance ochranné roušky, část chtěl věnovat pacientům nebo seniorům. Konzultoval to s Českou obchodní inspekcí, která mu to ale s odkazem na předpisy nepovolila,“ zaznělo dne 1. dubna 2020 v Událostech České televize. Česká obchodní inspekce opakovaně ujišťovala písemně i telefonicky redaktora České televize Vlastimila Weinera, že žádný obchod z Jičínska nekonzultoval s Českou obchodní inspekcí záměr věnovat část své dodávky osobních ochranných pomůcek (či roušek) pacientům nemocnice nebo seniorům a takový zákaz vydán nebyl.

Společnost se ČOI ptala na respirátory (uvedla „roušky typu N95“) pro vlastní potřebu, dotaz se tedy týkal výhradně respirátorů (filtračních polomasek), což jsou osobní ochranné prostředky a jejich uvádění na trh podléhá zvláštním požadavkům. Pro veřejnost označení „roušky“ může být matoucí, protože pod označením „roušky“ vnímá jak zdravotnické jednorázové roušky, tak i ochranné roušky, neboli respirátory, které jsou ale osobními ochrannými prostředky, tak i obyčejné textilní („ústenky“), popřípadě z jiných materiálů zhotovené roušky, které nepatří ani do některé z výše uvedených kategorií.

Roušky lze tedy darovat a není potřeba se v té věci obracet na Českou obchodní inspekci. Povinnosti platné pro uvedení osobních ochranných prostředků na trh jsou zveřejněny ZDE.

Společnost z Jičínska se pouze písemně informovala u České obchodní inspekce o tom, že hodlá dovézt respirátory (psala „roušky typu N95“), osobní ochranné prostředky (N95, úroveň tř. 2) k ochraně vlastních zaměstnanců. Sama však uvádí, že tyto výrobky (N95) nakupuje ne za účelem dalšího prodeje, ale výhradně pro ochranu vlastních zaměstnanců. Nepadla ani zmínka o záměru tyto výrobky komukoli darovat. Takové dovozy (pro účely ochrany vlastních zaměstnanců) se nepovažují za uvedení výrobků na trh podle nařízení (EU) 2016/425, o osobních ochranných prostředcích, a nepodléhají dozoru ČOI. Česká obchodní inspekce se chtěla u firmy ujistit, že má opravdu na mysli výhradně výrobky pro potřeby firmy, tato firma jménem svého jednatele Českou obchodní inspekci ujistila, že to tak skutečně je.

O žádném věnování roušek pacientům či seniorům tedy nebyla při komunikaci s firmou diskuse, firma nic takového netvrdila a ani žádné takové povolení nežádala. V reportáži ČT (Události, dne 1. dubna 2020) přitom nezazněla klíčová informace, že ČOI firmě ani žádný zákaz věnovat roušky seniorům či pacientům neuložila. Redaktor České televize byl o této skutečnosti informován přitom opakovaně jak telefonicky, tak e-mailem:

Vážený pane redaktore,

v reakci na Váš telefonický dotaz: odmítáme, že bychom bránili využít dovozené roušky jinak než pro vlastní potřeby, ostatně o možnostech uvedení osobních ochranných prostředků na trh ve stavu nouze sami aktivně píšeme ZDE.

K vámi uvedené společnosti:

Uvedená právnická osoba požádala Českou obchodní inspekci o informaci ve věci „Dovozu roušek z CN pro vlastní potřeby firmy“. V žádosti popisuje, že má možnost nechat si poslat pro vlastní potřebu roušky typu N95. Dále mj. uvádí, že by se jednalo o dovoz ne za účelem dalšího prodeje, ale pro ochranu vlastních zaměstnanců a ptá se, zda je možné pro tento případ udělit na základě doporučení EK výjimku.

V návaznosti na tyto informace a v rámci další komunikace ČOI této osobě mj. sdělila, že v daném případě se jedná o dovoz mimo rámec obchodní činnosti, výhradně pro potřeby zaměstnanců firmy v rámci zajištění bezpečnosti práce a že tento dovoz osobních ochranných prostředků pro uvedené účely se nepovažuje za uvedení výrobku na trh podle nařízení (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích a že tedy takový dovoz nepodléhá ani dozoru orgánu nad trhem, tedy nepodléhá dozoru ČOI.

Pro vysvětlení uvádím, že pokud by byly osobní ochranné prostředky určeny k dodání na trh (čímž se zde rozumí i dodání bezúplatná), ČOI by se uvedeným případem zabývala z pohledu plnění požadavků nařízení EP a R (EU) 2016/425 o osobních ochranných prostředcích. O to však dotyčná osoba nežádala.

Budete-li potřebovat vyjádření na kameru či do telefonu, jsem k dispozici. Uvedená společnost nás ale od počátku nežádala o nic jiného, než výhradně „povolení dovozu roušek pro vlastní potřebu,“ což však nepodléhá dozoru ČOI.

S pozdravem

Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí ČOI

(z e-mailové komunikace dne 1.dubna 2020, 14:04)

Společnost zaslala ČOI jedinou žádost a to tuto (anonymizováno):

Dotaz společnosti mířil na osobní ochranné prostředky (N95, úroveň tř. 2).

V reportáži však celou dobu byly prezentovány výhradně jednorázové roušky, nikoli osobní ochranné prostředky N95, na které se společnost ptala v souvislosti s dotazem směrem k ČOI. Což v reportáži zmíněno nebylo. Navíc byl redaktor opakovaně upozorněn, že zákaz poskytnout roušky seniorům či pacientům ČOI neuložila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…