Česká obchodní inspekce zajistila ve 2. čtvrtletí 2021 padělky v hodnotě za více než 7,5 milionu korun

12.10.2021 19:38 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce ve 2. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala nabídku, prodej a skladování výrobků, která porušují některá práva duševního vlastnictví.

Česká obchodní inspekce zajistila ve 2. čtvrtletí 2021 padělky v hodnotě za více než 7,5 milionu korun
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Celkem provedla 137 kontrol a u 30 z nich zajistila 2 507 kusů padělků v hodnotě originálů 7 667 227 korun. Nejčastěji se jednalo o textil a hračky značek Adidas, Nike, Tommy Hilfinger, Gucci a PokémonWizards.

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí

Česká obchodní inspekce v období od 1. dubna do 30. června 2021 kontrolovala dodržování zákazu nabídky za účelem prodeje, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněného užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu, uvedeného v § 8 zák. č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

ČOI provedla celkem 137 kontrol a u 30 z nich zaznamenala nabízení, prodej a skladování padělaného zboží, což v procentuálním vyjádření představuje 21,9 %. Celkově pak bylo porušení právních předpisů zjištěno v 87 případech (63,5 %).

Vzhledem k probíhající pandemii COVID-19 byl omezen provoz tržnic a tržišť, kde je výskyt falzifikátů zjišťován nejčastěji. Padělané zboží se také často objevuje i v kamenných provozovnách nebo probíhá formou internetového prodeje, kdy v tomto období inspektoři ČOI zjistili 6 případů nabídky a prodej padělků prodávaných právě přes e-shop.

Graf č. 1: Podíl jednotlivých sortimentních skupin a počet zajištěných výrobků v kusech



Graf č. 2: Podíl vybraných ochranných známek z celkového objemu zajištěných výrobků v kusech. Ochranné známky, které výčet neobsahuje, se vyskytovaly v počtu nižším než 33 kusů zajištěných výrobků.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce zajistila ve 2. čtvrtletí 2021 mimo dosah kontrolovaných osob celkem 2 507 kusů padělků v hodnotě vyčíslené v cenách originálu ve výši 7 667 227 Kč. Zajištěné výrobky byly v souladu s ustanovením § 7b zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, uloženy mimo dosah kontrolované osoby. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům.

Na základě zjištěných porušení právních předpisů bylo v tomto období pravomocně uloženo celkem 96 pokut v hodnotě 1 995 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…