Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečné magnetické kuličky

10.09.2022 16:11 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje pro děti zdravotní riziko. Jedná se o černé magnetické kuličky 216 kusů, 5mm, model 00009033.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu nebezpečné magnetické kuličky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou u této hračky několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku. 

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje pro děti zdravotní riziko. Černé magnetické kuličky o velikosti 5 mm, v počtu 216 kusů, jsou uspořádány do tvaru kostky, s hranou o délce 3 cm složenou z 6 kuliček. U výrobku se sériovým číslem 20200401 jsou kuličky zataveny v plastu. U výrobku se sériovým číslem 20200601 je kostka uložena v plastové krabičce s vyklápěcím víčkem. Dále jsou oba modely usazeny v molitanovém pouzdře a uloženy v plechové krabičce s víčkem s průhledovým okénkem. Na dně krabičky je nalepena papírová etiketa, na které je uveden název výrobku (7 jazykových verzí), EAN kód, jméno dovozce, číslo šarže a země původu. 

Výrobek nevyhovuje požadavkům na bezpečnost magnetických hraček, které jsou stanoveny v Nařízení vlády (NV) č. 86/2011 Sb. U testované hračky laboratorní zkoušky prokázaly, že jsou několikanásobně překročeny hodnoty indexu magnetického toku u hraček s magnety (50 kG2mm2), které jsou uvedeny v technické normě ČSN EN 71-1+A1:2019, v bodě 4.23.2 písm. a) která je harmonizována k výše uvedenému NV.

Pokud by dítě spolklo větší množství magnetických kuliček, může dojít k poranění trávicího traktu. Při pohybu těchto částí v trávicím traktu by mohlo dojít k jejich spojení přes střevní stěnu a tím způsobit blokaci střev nebo v delším časovém období i k nekróze v místě spojení. Vdechnutí magnetické kuličky dětmi rovněž může způsobit dýchací problémy. 

Česká obchodní inspekce uložila provozovateli prodejního webu ochranné opatření, kterým je stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na Ministerstva průmyslu a obchodu a zveřejněna v systému Safety Gate.  

Informace o výrobku:
Název výrobku: Magnetické kuličky 216 ks, 5 mm, černé
Kód / Model: 00009033
Šarže: 20200601 a 20200401
AN: 5902802913302
Identifikační údaje webových stránek https://www.aaahrackarna.cz
Identifikace obchodníka: Robert Kubiš, 687 67 Březová 371
Identifikace dovozce: ISO TRADE MATEUSZ LASOTA,ul. Rzeczypospolitej 116, 59-220 Legnica, Poland
Místo výroby: made in P.C.R.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…