Česká obchodní inspekce zakázala na trhu svítící autodráhu kvůli nadměrnému množství olova

20.07.2022 18:23 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce hračka, která obsahuje nadlimitní množství olova. Jedná se o hračku na baterie - svítící autodráhu značky Magic Tracks 240 ks.

Česká obchodní inspekce zakázala na trhu svítící autodráhu kvůli nadměrnému množství olova
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na vnitřním trhu výrobek, který může být rizikový pro životní prostředí. Jedná se bateriovou hračku - svítící autodráhu s napájením 1 AA baterie, určenou pro děti od 3 let. Hračka vydává světelné a zvukové efekty. Hračka byla uložena v kartonovém obalu s cizojazyčným textem. Na obalu byl nalepen papírový štítek, který obsahoval identifikační údaje výrobku, dovozce a informace k použití výrobku a označení CE. 

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9634 lidí

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno překročení obsahu olova. Olovo bylo naměřeno až na hodnotu 73,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % (nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních a směrnice 2011/65/EU – RoHS). Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále bylo zjištěno, že na výrobku chybí uvedení výrobce, včetně adresy jediného místa, na kterém ho lze kontaktovat, a další předepsané informace. Kontrolovaný výrobek tak neodpovídá požadavkům nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Rovněž i označení CE – grafická podoba a výška neodpovídá požadavku nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 765/2008 ze dne 9. července 2008, kterým se stanoví požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh a kterým se ruší nařízení (EHS) č. 339/93.

Česká obchodní inspekce, z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, uložila ochranné opatření (dle ust. § 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku
Hračka na baterie „Excalibur svítící autodráha Magic Tracks 240 ks“
Značka: Magic Tracks 240 ks
Číslo modelu:  QQ6530
EAN: 8514080065306
Výrobce: neuveden
Dovozce:  QQ Global s.r.o. Libuska 319 Praha 4
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…