Česká obchodní inspekce zakazuje na trhu EU hračku „Penguin Race“

10.09.2019 15:13

Česká obchodní inspekce dlouhodobě vyhledává nebezpečné výrobky na tuzemském trhu. Tentokrát zjistila, že je v nabídce hračka, která představuje riziko pro životní prostředí. Jde o hračku, která se prodává pod názvem Penguin Race.

Česká obchodní inspekce zakazuje na trhu EU hračku „Penguin Race“
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Hračka pro děti Penguin Race je bílý plastový stojan, na který se po sestavení připojí tři barevné plastové dráhy. Po těchto drahách se posouvají stylizované barevné figurky tučňáků. Hračka prodávaná v kartonové krabici není označena informacemi o výrobci či dovozci. Veškeré srozumitelné informace jsou uvedeny pouze v angličtině.

Zkoušky provedené laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice EU (2011/65/EU – RoHS). Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo potvrzeno mnohonásobné překročení obsahu olova a to až na hodnotu 77 %. Na třech z těchto spojů bylo laboratoří prokázáno rovněž až o 0,33 % více kadmia oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků povoleného limitu obsahu olova a kadmia v elektrických komponentech představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. 

Hračka rovněž není označena v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky. Kontrolou byly zjištěny i administrativní nedostatky. Přesto, že je hračka označena jako nevhodná pro děti do tří let věku, chybí zdůvodnění tohoto omezení v českém jazyce.  

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu uložila ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z distribuce. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na MPO.

Identifikační údaje výrobku:
Název výrobku: „Penguin Race“
Číslo modelu: NO. 616-2
EAN: neuvedeno
Výrobce: neuvedeno
Dovozce: neuvedeno
Prodejce: OC levného nákupu, Chodovská 241/7, 362 25 Nová Role
Původ výrobku: made in China

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…