Česká pošta: Aršík se symboly sametové revoluce připomíná její výročí

13.11.2019 17:11

Ruce se vztyčenými prsty symbolizujícími vítězství a vyobrazenou trikolorou, pohotovostní pluk SNB a Karel Kryl hrající na kytaru - takový dobový výjev představuje motiv příležitostného poštovního aršíku s názvem 30. výročí sametové revoluce, jenž Česká pošta představila ve středu 13. listopadu. Aršík je vydáván v nominální hodnotě 44 Kč a autorem jeho návrhu je Zdeněk Netopil, rytcem obálky prvního dne vydání (FDC), též s motivem stojícího Karla Kryla, je Václav Fajt.

Česká pošta: Aršík se symboly sametové revoluce připomíná její výročí
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

První větší projevy nespokojenosti obyvatel začaly v srpnu roku 1988 a demonstrace pak pokračovaly až do konce totality. V lednu 1989 se konaly vzpomínkové demonstrace při příležitosti Palachovy oběti a následné nasazení vodních děl a zásahových jednotek s psovody přimělo k dalším demonstracím více lidí. Po dalších demonstracích 21. srpna a 28. října se vedení KSČ snažilo zavést tvrdá protiopatření, nicméně v listopadu přišly zprávy o pádu Berlínské zdi, o volebním vítězství Solidarity v Polsku a přípravách svobodných voleb v Maďarsku. Při demonstraci 17. listopadu, na památku 50. výročí uzavření vysokých škol nacisty v roce 1939 a vzpomínku na zastřeleného Jana Opletala, na Národní třídě proti demonstrantům zasáhly ozbrojené složky VB a pluk SNB. Způsob zásahu pobouřil celou veřejnost a měl za následek start vlny protestních akcí po celém státě a začátek tzv. sametové revoluce. V noci z 18. na 19. listopadu 1989 vzniklo Občanské fórum v čele s Václavem Havlem a již 21. listopadu jeho zástupci jednali s premiérem Ladislavem Adamcem, přičemž dne 7. prosince 1989 podala jeho federální vláda demisi. Po třech dnech byla ustavena tzv. vláda národního porozumění v čele s Mariánem Čalfou. Po jmenování této vlády Gustáv Husák abdikoval na funkci prezidenta republiky, do čela Federálního shromáždění byl zvolen Alexander Dubček a 29. prosince 1989 byl Václav Havel zvolen prezidentem republiky.

Český písničkář a básník Karel Kryl patřil v letech 1968 až 1989 k nejvýznamnějším představitelům českého protestsongu. V jeho autorském repertoáru byly krátké úderné písně, ale i delší poetické a melancholické skladby. První desku vydal půl roku po invazi sovětských tanků a píseň Bratříčku, zavírej vrátka vznikla údajně naprosto spontánně v noci 22. 8. 1968, jako okamžitá reakce na vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Emigroval 9. 9. 1969 a usadil se v Mnichově. Do vlasti se vrátil v listopadu 1989 na pohřeb své matky. Po krátkém nadšení ze Sametové revoluce Kryl začátkem roku 1990 uveřejnil kritickou píseň Sametové jaro a jako jeden z mála otevřeně protestoval proti možnému rozpadu Československa. Zemřel 3. 3. 1994 v Mnichově po prodělaném těžkém infarktu.

Výroční příležitostný poštovní aršík je vydáván v nominální hodnotě 44 Kč a vytiskla je Poštovní tiskárna cenin ocelotiskem z ploché desky kombinovaným plnobarevným ofsetem v nákladu 43 000 ks a FDC pak ocelotiskem z ploché desky v nákladu 3 500 ks. Zájemci si jej mohou zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…