Česká pošta: Jožin z bažin ve známkovém sešitku

10.09.2020 7:34

Olej na plátně „Jožin z bažin žere Pražáka“ od Ivana Mládka je námětem nové výplatní písmenové poštovní známky, kterou 9. září 2020, uvádí Česká pošta do prodeje ve známkovém sešitku.

Česká pošta: Jožin z bažin ve známkovém sešitku
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Připomíná tak 50 let od založení Banjo Bandu Ivana Mládka. Motivem přední strany sešitku, který obsahuje 8 ks výplatních známek, je Mládkův obraz „Banjo Band u fotografa“ a na zadní straně je jeho autoportrét doplněný textem s podpisem.

V textu na obalu Ivan Mládek svými slovy přibližuje vznik Banjo Bandu: „Po překvapivém úspěchu, horkou jehlou ušitého Banjo Bandu, na Folk a Country festivalu v Lucerně, přicházely po roce 1970 první zakázky od gramofonových, rozhlasových a televizních společností. Na přání koncertních agentur, které samy daly skupině název, začínám skládat, textovat a posléze i zpívat – pokud možno veselé písně. Do všeho se sám pouštím ze zoufalství po marném hledání vhodného skladatele, textaře a zpěváka.“

Kolem roku 1975 jsou jeho písničky už natolik populární, že Banjo Band profesionalizuje a vystupuje s ním na pódiích po celém tehdejším Československu. K dadaistickým a recesistickým písničkám píše i průvodní slovo, scénky a monology a díky mládkovu zájmu o humor jako takový se hlavním těžištěm jeho tvorby stává humoristická beletrie. V 80. letech minulého století se Ivan Mládek začal realizovat jako malíř olejů v originálním „antiperspektivním“ stylu.

V průběhu 50 let nahrál s Banjo Bandem zhruba 500 písní, které si vedle studentů a střední generace oblíbily hlavně děti. Hity jako Jožin z Bažin, Prachovské skály, Praha-Prčice či Jez doslova zlidověly.

O grafickou úpravu známkového sešitku, jenž byl společně se známkami vytištěn metodou plnobarevného ofsetu v nákladu 80 000 ks, se postaral Jan Kavan. Nominále známek je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní Obyčejné psaní – standard do 50 gramů v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč. Cena sešitku s osmi známkami činí ke dni vydání 152 Kč a zájemci si jej mohou zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, vybraných poštách a na webových stránkách České pošty ZDE. Známkový sešitek vytiskla Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…