Česká pošta: Mahátma Gándhí je motivem nové známky

28.06.2019 14:00

Česká pošta ve spolupráci s indickou ambasádou představila ve středu 26. června příležitostnou poštovní známku, která je vydávána při příležitosti 150. výročí narození Mahátmy Gándhího.

Česká pošta: Mahátma Gándhí je motivem nové známky
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Novou známku na Velvyslanectví Indické republiky v České republice slavnostně představil ředitel úseku generálního ředitele Ondřej Veselský za osobní účasti Její Excelence paní Narinder Chauhan, velvyslankyně Indické republiky v ČR. Setkání se zúčastnil i autor známky Jan Kavan.

Námětem známky je podobenka Mahátmy Gándhího s jeho typickým gestem sepjatých rukou, které jsou vedle pozdravu projevem hluboké úcty. Motiv obálky prvního dne vydání (FDC) vychází ze symbolu nenásilí. Tvoří jej kruhy představující dokonalost a soulad. Zobrazené ruce pak v kontextu (symbolu nenásilí) představují vzájemnou spolupráci. Součástí emise je i příležitostné razítko s motivem Gándhího brýlí a datem vydání známky. Autorem výtvarného návrhu celé emise je Jan Kavan a rytcem FDC Bohumil Šneider.

„Při příležitosti 150. výročí narození našeho Otce národa si jeho velikost připomínáme nejen v Indii, ale i oslavami a aktivitami po celém světě s cílem šířit jeho učení a filozofii nenásilí. České známky jsou dlouhodobě ceněny jako ty nejkrásnější. Těší mne proto, že se Mahátma Gándhí stal motivem jedné z nich,“ řekla Její Excelence paní Narinder Chauhan.

„Mahátma Gándhí změnil svět nenásilnými protesty a bojem za mír. Je nám ctí, že se můžeme emisí této známky spolupodílet na připomínce jeho odkazu. V historii českých příležitostných poštovních známek je to poprvé, kdy si Česká pošta připomíná tuto osobnost,“ řekl Roman Knap, generální ředitel České pošty.

Mahátma Gándhí se narodil jako občan anglické kolonie a byl jedním z největších politických a duchovních vůdců Indie a jejího hnutí za nezávislost. Prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu a Indii dovedl k vyhlášení nezávislosti 15. srpna 1947.

Příležitostnou poštovní známku technikou ofsetu vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha v počtu 500 tisíc kusů a 3 200 kusů FDC ocelotiskem z plochy.

Známku v nominální hodnotě zastoupené písmenem Z je možné použít pro prioritní „obyčejnou zásilku do zahraničí“ do 50 g – mimoevropské země (což odpovídá hodnotě 45 Kč). Známku si mohou zájemci zakoupit na kterékoliv specializované filatelistické přepážce, na vybraných poštách a na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …