Česká pošta: Na veletrhu Sběratel bude k vidění letoun Jana Antonína Bati na známce i ve skutečnosti

06.09.2019 10:06

Přes deset poštovních správ z celého světa, mincovny a více než 200 vystavovatelů poštovních známek, mincí, bankovek, pohlednic, minerálů a dalších sběratelských předmětů zamíří už tento týden od pátku 6. do soboty 7. září do Prahy.

Česká pošta: Na veletrhu Sběratel bude k vidění letoun Jana Antonína Bati na známce i ve skutečnosti
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Na výstavišti PVA Expo Praha se uskuteční 22. ročník mezinárodního veletrhu Sběratel, jehož je Česká pošta již tradičně partnerem. Ta zde představí třeba poštovní známku s motivem letadla Lockheed Electra 10 A, jež ve 30. letech minulého století používal obuvnický magnát Jan Antonín Baťa, dopisnici České pošty a veletrhu Sběratel věnované fotbalovému internacionálovi a jednomu z nejúspěšnějších českých fotbalistů vůbec Vladimíru Šmicrovi, nebo nový známkový aršík se čtyřmi různými známkami a kupóny Ochrana přírody: Zoologické zahrady IV.

V pátek proběhne na výstavišti představení dopisnice České pošty a veletrhu Sběratel věnované jednomu z nejúspěšnějších českých fotbalistů Vladimíru Šmicrovi. Slavný záložník přijde dopisnici osobně uvést a po křtu bude od 12 hodin následovat autogramiáda. Ve stejný den se na veletrhu představí nový známkový aršík se čtyřmi různými známkami a kupóny „Ochrana přírody: Zoologické zahrady IV.“  Akce bude od 16 hodin spojena s autogramiádou jeho tvůrců – Libuše a Jaromíra Knotkových a rytce Martina Srba.

Speciální kašet pro zásilky, které pocestují vzduchem

Jedním z největších lákadel veletrhu bude v sobotu od 11 hodin představení poštovní známky České pošty s motivem letadla Electra 10 A, jež ve 30. letech minulého století používal obuvnický magnát Jan Antonín Baťa, spojené s autogramiádou jejího autora, výtvarníka Petra Ptáčka. „Letoun, který nechalo zrestaurovat Letecké Muzeum Točná, bude možné vidět přímo v akci na Dni Letiště Letňany, jež proběhne ve stejný den v těsném sousedství výstaviště,“ uvedl Břetislav Janík, vedoucí týmu známková tvorba České pošty a dodal: „Navíc každý, kdo v pátek přes den nebo v sobotu do oběda vhodí jakoukoliv zásilku do speciální poštovní schránky umístěné u stánku České pošty, získá pamětní kašet. Sebrané zásilky totiž absolvují slavností cestu letadlem.“

Soutěž pro malé sběratele „Poznám známky“ bude mít prvního vítěze

V sobotu v 11:45 dojde také na vyhlášení vítězů výtvarné soutěže „Poznám známky“, kterou pořádala Česká pošta, Poštovní muzeum a veletrh Sběratel. Mladí sběratelé mohli do speciálního albíčka, vedle vlepování tematických poštovních známek a získávání příležitostných razítek, navrhnout vlastní poštovní známku. Vítězný návrh vybraný odbornou komisí realizuje Česká pošta jako natištěnou známku na poštovní dopisnici.

U příležitosti stěhování služby přítisků na kupony poštovních známek do dvorany Hlavní pošty v pražské Jindřišské ulici uvede Česká pošta novou přítiskovou známku „Vítěz nad časem“. Jejím autorem je výtvarník Karel Zeman, který se bude zájemcům přímo na místě také podepisovat.

Klub sběratelů autogramů bude nově oceňovat podpisy

K dispozici budou na veletrhu opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek, které na veletrhu nabízí Svaz českých filatelistů, Česká numismatická společnost, Puncovní úřad, Muzeum cenných papírů, Klub sběratelů kuriozit, Klub sběratelů telefonních karet nebo znalec v oblasti mineralogie Karel Mařík. Letos je rozšíří ještě Klub sběratelů autogramů, který se bude na veletrhu prezentovat vůbec poprvé.

V sobotu se bude v rámci veletrhu Sběratel konat pátý ročník Vinyl & Stereo Expo, prodejního veletrhu gramofonových desek, hi-fi techniky a příslušenství. Konference Trading Expo & Alternativní investice věnovaná forexu, online obchodování a investicím do sběratelství bude Sběratele provázet v pátek i sobotu v konferenčním sále výstaviště. Vstup na konferenci je po přihlášení přes webové stránky www.investor-fair.com zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…