Česká pošta: Oscarového tvůrce Miloše Formana zpodobňuje nová známka

14.02.2022 19:38 | Tisková zpráva

Pouhé dva dny před nedožitými 90. narozeninami Miloše Formana uvádí Česká pošta ve středu 16. února do prodeje novou příležitostnou poštovní známku z edice Osobnosti, jejímž motivem je civilní portrét tohoto režiséra, jenž se svou tvorbou zařadil mezi světoznámé a ceněné filmové tvůrce.

Česká pošta: Oscarového tvůrce Miloše Formana zpodobňuje nová známka
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Námět známky doplňuje filmový pás se jménem a roky vymezujícími jeho život. Autorkou grafického návrhu emise je Eva Hašková.

Česko-americký režisér, scénárista a herec, původním jménem Jan Tomáš Forman, se narodil 18. února 1932 v Čáslavi. Původně chtěl studovat divadlo, ale přijat byl na scenáristiku na FAMU, kde již během studia působil jako pomocný režisér Alfréda Radoka. Setkal se tak velmi brzy i s Otakarem Vávrou a dalšími autory, kteří stáli za vznikem tzv. československé nové vlny. Forman zaujal již ve svých prvních snímcích sžíravým černým humorem a začal sbírat ceny, první získal za film Černý Petr na festivalu v Locarnu. V průběhu normalizace odešel legálně do USA.

Forman

První významný úspěch v zámoří představoval film Přelet nad kukaččím hnízdem. Ten byl oceněn pěti Oscary včetně ceny za režii a nejlepší film. Jeho divácky nejúspěšnější film Amadeus získal z jedenácti nominací osm Oscarů včetně dvou hlavních kategorií. I jeho další filmy Valmont a Lid vs. Larry Flint byly divácky velmi úspěšné. S tím prvním vyhrál Berlinale, s druhým vyhrál tamtéž cenu za nejlepší režii. Za zmínku stojí ještě poslední film Goyovy přízraky a nové nastudování jazzové opery autorů Suchého a Šlitra s názvem Dobře placená procházka. Zemřel náhle 13. dubna 2018 ve věku 86 let.

Společně se známkou, jejíž nominální hodnota je 19 Kč, vychází i obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem je Socha Svobody doplněná filmovým pásem, který nahrazuje plamen. Příležitostnou poštovní známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ofsetu v nákladu 750 000 kusů a FDC digitálním tiskem nákladem 2 600 kusů. Zájemci si mohou známku zakoupit na přepážkách a v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…