Česká pošta: Padesát let klání mladých filatelistů

19.05.2022 14:21 | Tisková zpráva

Chlapec v pozici diskobola, držící v ruce známku. Takový je námět nové příležitostné písmenové poštovní známky, kterou k 50. výročí Filatelistické olympiády mládeže uvedla Česká pošta do prodeje ve středu 18. května.

Česká pošta: Padesát let klání mladých filatelistů
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Pod grafický návrh nové ceniny se podepsal Jiří Slíva a Bohumil Šneider připravil rytinu obálky prvního dne vydání (FDC). Nominále známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 19 Kč.

Historie Filatelistické olympiády mládeže se na našem území začala psát již v roce 1970. Stanovy a myšlenka Filatelistické olympiády mládeže jsou uveřejněny v časopise Filatelie. Soutěž se vždy konala ve školním roce, její první ročník se tak uskutečnil ve školním roce 1971/1972. Finále 1. ročníku soutěže uspořádal Kroužek mladých filatelistů „Velká Morava“ 56-10 Hodonín v Domě dětí za účasti pěti kroužků. Akci a její stanovy převzala Komise mládeže Svazu československých filatelistů. Po 50 let to byla její hlavní celostátní akce. Každoročně se vyhlašovala soutěžní témata ze všech oblastí života, přírody, techniky apod. Po rozdělení republiky na Českou republiku a Slovenskou republiku pokračoval Zväz slovenských filatelistov plynule dál ve Filatelistické olympiádě. Za půl století trvání olympiády se na jejím organizování podílely stovky vedoucích Kroužků mladých filatelistů a dalších filatelistických funkcionářů.

známka

Motivem související FDC je sportovní symbolika v podobě světových poštovních známek, jež jsou po vzoru sportovců umístěny na pomyslných stupních vítězů. Nová „B“ známka je k dispozici i ve známkovém sešitku s osmi známkami a dvakrát dvěma kupony s náměty sportovní symboliky.

Známku vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. metodou ofsetu v nákladu 500 000 kusů a 9 000 kusů sešitků. Celkem tak bude k dispozici 572 000 kusů známek. FDC byla vytištěna tamtéž ocelotiskem z ploché desky v nákladu 2 600 kusů. Novou ceninu si budou moci zákazníci zakoupit na přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…