Česká pošta: Poštovní historie na Pražském hradě

15.07.2021 14:21

Společná expozice České pošty a Kanceláře prezidenta republiky je nově přístupná veřejnosti. Nachází se v prostorách tradiční pobočky na Pražském hradě s více než staletou tradicí své činnosti.

Česká pošta: Poštovní historie na Pražském hradě
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Výstavní prostor je koncipován tak, aby vhodně doplňoval ostatní funkce a služby, které jsou na pobočce poskytovány. Obsahuje tři tematické celky, na jejichž přípravě se podílela pestrá škála lidí od kurátorů Poštovního muzea až po zástupce Kanceláře prezidenta republiky.

První z nich je zaměřen na širší dějiny poskytování poštovních služeb, přičemž se neomezuje pouze na téma historie samotné pobočky na Pražském hradě. Nabízí návštěvníkům i prohlídku autentických pomůcek, které byly na poštovních úřadech po celé zemi v minulosti běžně používány včetně dvou přesných replik dobových uniforem doručovatelů.

Vedle připomínky práce na historických pobočkách mohou návštěvníci docenit i výtvarnou hodnotu poštovních známek a dalších filatelisticky atraktivních materiálů. Důraz je přitom kladen na motivy, které se svým námětem váží k architektuře a umění Pražského hradu. Ke zhlédnutí tak jsou například vybrané interiérové detaily z obálek prvního dne vydání i velkorysá témata, jakým je například historický a výtvarný vývoj ikonického panoramatu Hradu, které dodnes dominuje pohlednicím z hlavního města.

Na přání zástupců Kanceláře prezidenta republiky je na pobočce zároveň přiblížena tradice prezidentského portrétu na poštovní známce společně s bližším připomenutím dvou významných projektů známkové tvorby posledních let. U příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa se ve snaze obohatit domácí známkovou produkci o reprezentativní témata objevily na našich známkách i prestižní motivy vyznamenání a státní symboliky, které v expozici rovněž našly své místo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…