Česká pošta: Známka k výročí nejstarší moravské univerzity

23.10.2023 7:19 | Tisková zpráva

Ve středu 18. října uvedla Česká pošta do prodeje novou příležitostnou písmenovou poštovní známku Univerzita Palackého v Olomouci, od jejíhož založení letos uplyne 450 let a je tak nejstarší univerzitou na Moravě a druhou nejstarší v Česku. Grafický návrh známky připravil akvarelem Josef Dudek.

Česká pošta: Známka k výročí nejstarší moravské univerzity
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Univerzita Palackého v Olomouci vznikla 22. prosince 1573 udělením příslušných práv dosavadní olomoucké koleji Tovaryšstva Ježíšova a vysokoškolská výuka začala o tři roky později. V současnosti sestává z osmi fakult a umožňuje studium ve více než 270 studijních programech. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

V rámci přírodovědecké fakulty a lékařské fakulty zároveň provozuje tři mezinárodní vědecká centra. Pravidelně se umisťuje mezi třemi nejlepšími českými vysokými školami ve světovém kontextu.

Ústředním motivem nové známky je šikmo vsazený panel se znakem a jménem univerzity a panoramatem historického centra Olomouce. Za panelem stojí postava s brýlemi pro práci s virtuální realitou rozpínající ruce od hromádky knih k mlhovině napravo. Šikmá plocha panelu pro virtuální reality symbolizuje dynamický vývoj od klasického způsobu studia a bádání, přes vědeckou současnost k budoucnosti.

Nominále známky je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 27 Kč.

Součástí emise je obálka prvního dne vydání (FDC), jejímž námětem je trojice studentů na oblíbeném místě setkávání mladých lidí u sloupu Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí. Studentka vlevo drží v ruce složky s logem Pevnosti poznání – centra popularizace vědy a výzkumu.

Emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku ofsetem v nákladu 400 000 kusů a FDC digitálním tiskem nákladem 2 300 kusů.

Zájemci si mohou novou příležitostnou písmenovou známku zakoupit na přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …