Česká pošta: Známkový hexagon plný medu

18.05.2022 16:09 | Tisková zpráva

Úl a stadia vývoje včely jsou motivy příležitostné samolepící poštovní známky, kterou Česká pošta uvádí do prodeje 18. května, a to k 150. výročí Českého svazu včelařů.

Česká pošta: Známkový hexagon plný medu
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Známka v netradičním tvaru rovnostranného šestiúhelníku, který se v české známkové tvorbě objevuje vůbec poprvé, v nominální hodnotě 23 Kč je součástí kompletu s pěti známkami a šesti různými kupony s historickými včelařskými motivy. Výtvarný návrh nové ceniny pochází z dílny Mikuláše Kavana.

Český svaz včelařů má dlouhou a bohatou historii. Vývoj včelařské spolkové činnosti byl velmi složitý, přesto se včelaři v průběhu 19. a 20. století propracovali k jednotnému Českému svazu včelařů. Včelařský spolek pro Čechy byl založen 22. března 1872. V roce 1884 došlo k jeho přejmenování na Zemský ústřední spolek včelařský pro Království české v Praze. Historie včelařského spolčování je velmi pestrá i na regionálních úrovních.

Na Moravě bylo Zemské ústředí spolků včelařských ustaveno v roce 1898. Ve Slezsku vznikl Zemský ústřední spolek včelařský pro vévodství slezské v roce 1893. Po první světové válce pokračovalo úsilí o sjednocení včelařské organizace a v roce 1921 vznikl Svaz zemských ústředních spolků včelařských v Československé republice. Od roku 1938 však byla jeho činnost postupně oslabována a skončila na základě vládního nařízení protektorátního ministerstva zemědělství pro Čechy a Moravu v roce 1943.

Po druhé světové válce byla v roce 1947 založena Jednota včelařů v Praze. V roce 1957 došlo k přeměně Jednoty včelařů na Československý svaz včelařů. V roce 1971, po osamostatnění Slovenského zväzu včelárov, se konal ustavující sjezd Českého svazu včelařů. Od té doby existuje Český svaz včelařů v podstatě se stejnou organizační strukturou. Mezi hlavní úkoly Českého svazu včelařů patří péče o růst odborné a společenské úrovně členů, působení na mládež a její získávání pro chovatelskou činnost.

známka

Součástí emise je i obálka prvního dne vydání (FDC) s motivem historického včelího úlu. Celou emisi vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o., známku metodou plnobarevného ofsetu nákladem 75 000 kusů (na 15 000 známkových kompletech s 5 známkami) a FDC digitálním tiskem v nákladu 2 600 kusů.

Poštovní známku v nominální hodnotě 23 korun lze použít na obyčejné psaní do 100 g v ekonomickém režimu dodání.

Zájemci si mohou novou příležitostnou samolepící poštovní známku nebo celý známkový komplet zakoupit na specializovaných přepážkách a v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…