Česká republika na světové výstavě FLORIADE EXPO 2022

01.04.2022 13:27 | Tisková zpráva

S letošním jarem rozkvete Nizozemsko opět po deseti letech jedinečnou výstavou FLORIADE EXPO. Tentokrát se koná v Almere nedaleko Amsterodamu, na umělém ostrově, který se proměňuje ve vzorové město třetího tisíciletí.

Česká republika na světové výstavě FLORIADE EXPO 2022
Foto: Cestami proměn
Popisek: FLORIADE EXPO 2022

Patří mezi TOP 10 akcí světa. Probíhá od 14. dubna do 9. října 2022. Hlavní téma ročníku Rostoucí zelená města i ekologicky laděná podtémata směřují k ohleduplnosti vůči planetě.

Česká republika se představí expozicí ORBIS FUTURI (svět budoucnosti) s monumentální sochou Universum od Václava Fialy, vznášející se v přírodní květnaté louce. Představuje úctu a návrat k rozmanitosti domácích rostlin. Přináší pohled na českou krajinu v době klimatických změn a Green Deal, a s ním i posun ve vnímání krásy: odkvetlá květina není ošklivá, je to jen další stadium k naplnění účelu její existence.

Expozice je udržitelná, má nízké nároky na vodu a péči. Přinese zamyšlení nad vývojem světa s otiskem působení člověka. Bude místem odpočinku a rozjímání. Navazuje na dílo Jana Amose Komenského, od jehož narození letos uplynulo 430 let. Je pohřben v nedalekém Naardenu. Jeho dílo Labyrint světa a ráj srdce ústí v poznání, že pokoj a ráj člověk může naleznout jen sám v sobě, v hluboké víře ve věci, které nás přesahují. Expozici připravuje spolek Cestami proměn, z.s., s partnery. Autory projektu jsou Jirka Trevisan a atelier Gerten – Petr Mičola a Martina Ošťádalová.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Českou expozici podpořila záštitou a cennou osobní invencí předsedy Jiřího Voseckého Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova. Dále získala záštitu ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka, ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové a České komise pro UNESCO. Další záštity jsou v procesu. Daří se sjednotit přístup pěti ministerstev. Expozice bude doprovodnou akcí předsednictví ČR v Evropské unii.

Na FLORIADE EXPO je opět očekávána návštěvnost přes tři miliony lidí včetně zájezdů z naší země. Letos oslavíme 50. výročí od naší první účasti v r. 1972. Na dvou následujících ročnících jsme chyběli, posledních tří se naše země účastnila za minimální podpory státu. Je dobrým signálem, že se věci mění. V souladu s J. A. Komenským česká expozice sděluje, že „všichni na jevišti tohoto světa stojíme a cokoli se tu koná, všech se týče“. A také, že žádný ze zákonů a nařízení nezmůže změnit svět, dokud ho člověk nepřijme ve svém srdci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…