Česká rozvojová agentura: Projekt delegované spolupráce v Moldavsku

02.09.2019 20:56

V rámci víceletého tematického programového dokumentu pro podporu Moldavska ze strany EU v letech 2017-2020 (tzv. Single Support Framework) byl v roce 2018 schválen Evropskou komisí návrh na implementaci programu EU Support to Confidence Building Measures V (CBM V) pro roky 2019-2022, financovaný z prostředků European Neighbourhood Instrument (ENI). Záměrem tohoto programu je zprostředkovat urovnání konfliktu v Podněstří posílením důvěry mezi Kišiněvem a Tiraspolem prostřednictvím společných aktivit, do nichž budou zapojeny místní úřady, občanská společnost a další aktéři z obou břehů Dněstru.

Česká rozvojová agentura: Projekt delegované spolupráce v Moldavsku
Foto: Česká rozvojová agentura
Popisek: Česká rozvojová agentura (ČRA)

Konsorcium Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) a Česká rozvojová agentura (ČRA) získalo od Evropské komise smlouvu na implementaci čtvrtého komponentu programu – „EU Health sector modernisation“ – jehož cílem je zlepšení zdraví obyvatel, zejména v Podněstří. V rámci jednání mezi Evropskou komisí, GIZ a ČRA byl zformulován projekt, jehož cílem je zlepšení zdravotních a sociálních služeb pro osoby potřebující dlouhodobou péči na obou březích Dněstru. „Je zřejmé, že rozhodnutí Evropské komise bylo motivováno zejména dlouhodobým a úspěšným angažmá ČRA v oblasti zvyšování dostupnosti, kvality a udržitelnosti sociálně-zdravotních služeb domácí péče v Moldavsku. Po podpisu smlouvy jsme v nejbližší době připraveni vyhlásit dotační výzvu k zajištění implementace projektu,“ říká ředitel České rozvojové agentury Pavel Frelich.

V konsorciu s německou agenturou GIZ by ČRA měla zahájit implementaci prvního projektu delegované spolupráce už v letošním roce. Delegovaná spolupráce jako nástroj zajišťující dělbu práce a koordinaci mezi evropskými donory je založena na převedení výkonu rozvojové spolupráce v dané partnerské zemi z Evropské komise na jiného donora, který zde má lepší předpoklady pro efektivnější rozvojové působení. Umožňuje tak rozvojovým agenturám členských států implementovat projekty financované z evropských finančních prostředků. Podmínkou pro zapojení se do delegované spolupráce je získání akreditace pro delegovanou spolupráci, kterou získala ČRA v roce 2017 jako 10. členská země a vůbec první ze zemí, které do EU vstoupily po roce 2004.

„Považuji za velký úspěch, že se ČRA po získání akreditace na delegovanou spolupráci u Evropské komise podařilo zapojit do přípravy programu EU v Moldavsku, čímž potvrdila své renomé kvalitní implementační agentury. Aktivity v oblasti delegované spolupráce u Evropské komise umožní ČRA přijímat evropské prostředky pro realizaci rozvojových projektů v zahraničí a českým subjektům tak bude usnadněno zapojování se do mezinárodní rozvojové spolupráce. ČRA se tak zařadila mezi vyspělé evropské rozvojové agentury a zároveň je první z nových členských zemí EU, která tuto akreditaci získala. Pro úspěch v tomto procesu se bude ČRA profilovat v oblastech s přidanou hodnotou ČR, jako je v tomto případě zajištění kvalitních sociálně-zdravotních služeb domácí péče,“ podotýká náměstek ministra zahraničí ČR Martin Tlapa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…