Česká televize: Dokument Sólo pro jednu ruku získal ocenění Prix CIRCOM

03.06.2018 9:04

Tvůrci koprodukčního dokumentu z brněnského studia České televize Sólo pro jednu ruku převzali v holandském Leeuwardenu hlavní cenu v kategorii Hudba a umění v soutěži evropských televizních stanic PRIX CIRCOM 2018. Snímek scenáristy a režiséra Pavla Jurdy o vzniku zásadní skladby Leoše Janáčka měl televizní premiéru na ČT art.

Česká televize: Dokument Sólo pro jednu ruku získal ocenění Prix CIRCOM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Film vypráví o vzniku Janáčkovy geniální klavírní skladby a o dramatických životních zvratech pianisty Otakara Hollmanna, který v první světové válce opakovaně utrpěl těžká poranění pravé ruky. Svou vášeň pro hudbu v sobě však nezapřel a přiměl Leoše Janáčka k napsání skladby pro levorukého pianistu. Janáček pro něj napsal skladbu Capriccio, v níž se zrcadlí Hollmannova naléhavost a životní naděje. Záhy se stala protiválečnou manifestací.

„Janáčkovo Capriccio je úžasná skladba a má za sebou mimořádný lidský příběh, který mě dlouho lákal k filmovému zpracování,“ vysvětluje režisér Pavel Jurda. Snímek kombinuje dokumentární techniky s fantaskními animovanými sekvencemi a čerpá z dosud nepublikované Hollmannovy biografie a korespondence s Leošem Janáčkem. Vystupují v něm i osobnosti současné hudební scény, mezi nimi například japonská pianistka Yasuyo Segawa, která taktéž hraje pouze levou rukou.

Asociace CIRCOM sdružuje 33 regionálních evropských televizních stanic. V letošní soutěži se o hlavní ceny v deseti kategoriích ucházelo bezmála 230 snímků. Sólo pro jednu ruku se letos chystá ještě do italského Palerma, kde je zařazen do soutěže mezinárodního festivalu Sole Luna Doc Film Festival, a na mezinárodní festival animovaného filmu do japonské Hirošimy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…