Česká televize nabídne divákům nově ČT2 přes satelit v HD rozlišení

02.12.2014 8:00

Diváci České televize budou mít od poloviny prosince možnost sledovat pořady programu ČT2 na satelitu ve vysokém rozlišení (HD). Na novém transpondéru pak od Nového roku naleznou kromě Dvojky i stávající HD programy ČT1 a ČT sport. Změny se nedotknou programů vysílaných ve standardním rozlišení ani programů šířených terestricky.

Česká televize nabídne divákům nově ČT2 přes satelit v HD rozlišení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Změny v satelitní distribuci souvisí s přechodem k novému poskytovateli satelitní kapacity na družici Astra, který bude nadále České televizi zajišťovat vysílání kanálů ČT 1 HD, ČT sport HD a nově i programu ČT 2 HD,“ komentuje ředitel techniky Ivo Ferkl.

Vítězem výběrového řízení na nového poskytovatele satelitní kapacity se staly České radiokomunikace. Smlouvy se stávajícími distributory na šíření kanálů ČT 1 HD a ČT sport HD ze satelitu Astra 3B jsou platné do konce letošního roku. Spuštění zkušebního vysílání Dvojky v HD je však naplánováno již na 16. prosince. „S novým operátorem se Česká televize bude snažit spustit  vysílání ještě před Vánoci, aby diváci mohli sváteční programovou nabídku na ČT 2 sledovat již ve vysokém rozlišení. Do konce roku však plánujeme paralelní provoz zbývajících dvou HD kanálů na současných kmitočtech,“ doplňuje Ivo Ferkl. Nový programový balíček naleznou diváci na stejné satelitní pozici 23°E, jako doposud.

Česká televize šíří své programy prostřednictvím satelitní distribuce již od roku 1997. Od roku 2016 by měla být satelitní nabídka rozšířena i o program ČT 24 HD. V roce 2016 bude rovněž ukončeno vysílání programů ČT v normě DVB-S a nadále budou programy České televize dosažitelné pouze v DVB-S2 převážně v HD rozlišení.

reklama

autor: Česká televize

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…