Česká televize otevírá v nových dokumentech důležitá témata. A do kin vrací Manželské etudy

04.02.2019 7:38

Pro aktuální sezónu Česká televize připravila na čtyři desítky premiérových dokumentárních filmů a cyklů. V centru jejich pozornosti se ocitají témata, jako je ústavní péče o děti, život ve výkonu trestu a po něm, stav životního prostředí nebo případy, které řešil úřad ombudsmanky.

Česká televize otevírá v nových dokumentech důležitá témata. A do kin vrací Manželské etudy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

V dalších projektech představí Česká televize divákům zásadní osobnosti z historie i současnosti české společnosti. Do kin se v koprodukci České televize dostane pokračování Manželských etud či poslední expedice Dana Přibáně.

„Dokumenty tvoří zásadní součást programu České televize, ročně nabídneme divákům kolem šesti tisíc hodin dokumentů, z nichž polovinu představuje naše původní tvorba,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Díky spolupráci s tvůrci se nám v posledních několika letech daří získávat pro dokumentární žánr nové diváky a i počet ocenění, které naše projekty získávají na tuzemských a evropských festivalech, ukazuje na to, že dokumentární tvorba se v České republice aktivně rozvíjí.“

Jedním z oceněných festivalových dokumentů je i Uzamčený svět, který se stal vítězem v sekci Česká radost na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Česká televize ho již od ledna uvádí v podobě šestidílného cyklu, ve kterém tvůrci zachytili příběhy odsouzených, kteří do vězení nastoupili poprvé, i propuštěných, které společnost přijímá většinou s obavami. Další tři osudy, které se propojily ve věznici, ukazuje dokument Máma z basy. „U této sondy do rodinného života bývalých trestankyň je zajímavé sledovat a porovnávat jejich odlišné přístupy k mateřství a životu,“ říká kreativní producentka Alena Müllerová. V její tvůrčí producentské skupině vznikl i časosběrný snímek Rovnýma nohama, o tom jak složité je odcházení z dětského domova. Dalším z celospolečenských témat je i inkluze ve stejnojmenném snímku Tomáše Škrdlanta, který k problematice přistupuje nejen z hlediska rodičů a učitelů, ale především z pohledu samotných dětí. Z domoviny do africké Kibery nahlédl režisér Martin Páv a za svůj počin získal Cenu diváku, taktéž v Jihlavě. „Zjistili jsme, že místo ve slumu není jenom jedno velké utrpení. Pod celou tou fasádou, která vypadá velmi rozdílně od naší reality – extrémně odlišně, někdy až děsivě, se ve skutečnosti skrývá něco, co je nám všem blízké.“

Tvůrci se čím dál častěji zabývají i ekologií. Nosorožci ze zkumavky sledují snahu vědců zabránit vymření nosorožce tuponosého severního, v současnosti nejohroženějšího živočicha. Filmaři také vyrazí do přírody za polární kruh nebo do důlních oblastí České republiky, aby reflektovali zásahy člověka do krajiny a schopnost přírody se na tento vytěžený prostor adaptovat.

K pravidelným příspěvkům České televize patří také portréty významných osobností v rámci historie i současnosti. Na postavách Gustava Frištenského, kardinála Josefa Berana nebo Luboše Dobrovského dokumentaristé zmapovali průběh dvou totalit, které ovlivnily naše moderní dějiny. Netradiční pohled na jednoho z nejdéle sloužících psychiatrů, který se jako jeden z prvních věnoval psychosomatické medicíně přinese snímek Šárky Maixnerové Kdo tady blbne. Prostor dostanou i filmové legendy. Universum Brdečka připomene scénáristu, režiséra a animátora. Významné jubileum Dušana Kleina Česká televize oslaví snímkem Režisér s dýmkou aneb můj život na place. K tradici dětských hraných filmů a seriálů přispěje filmem Prahou s panem Tau a Arabelou, kde se tvůrci věnují spolupráci tehdy socialistického Československa se Západním Německem.

Na obrazovky se vrací i oblíbené magazíny, jako Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, Jak se fotí, Ferdinandovy zahrady nebo Kočka není pes.

Jako koproducent se Česká televize v aktuální sezóně podílí na devíti dokumentárních filmech, které míří do kin. Hana Třeštíková pokračuje ve šlépějích své matky, ikony časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové, a ve „svých“ Manželských etudách se zaměří na současnou generaci sezdaných párů. „Současné páry se berou ne proto, že musí, ale že chtějí, a tak je to pak i s manželstvím, v kterém už nemusí zůstávat kvůli financím nebo nedostatku bytu. Můžou se kdykoliv rozvést. Zároveň se ale už berou s větším rozmyslem a později, tedy neřeší tím nějakou svoji ekonomickou situaci, nebo že čekají dítě. Naopak jdou do manželství kolikrát, až když už vše ostatní mají,“ vysvětluje Hana Třeštíková. Rozálie Kohoutová se s Tomášem Bojarem pouští do další neprobádané oblasti – ledního hokeje u mladých sportovců v marockém Rabatu. Na svoji poslední cestu do kin se vydá Dan Přibáň se svou expedicí kolem světa ve snímku Trabantem tam a zase zpátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…