Česká televize rozšiřuje vysílání zpráv v českém znakovém jazyce

06.09.2014 14:00

Od soboty 6. září bude Česká televize vysílat Zprávy v českém znakovém jazyce nově i o víkendu. Sluchově postiženému publiku tak na programu ČT2 nabídne pravidelnou zpravodajskou rubriku sedm dní v týdnu ve stejném rozsahu jako doposud, tedy od 19:50 do 20:00 hodin.

Česká televize rozšiřuje vysílání zpráv v českém znakovém jazyce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Rozšíření vysílání zpráv ve znakovém jazyce je dalším logickým krokem na cestě ke zvyšování komfortu sluchově znevýhodněných diváků, o který se neustále snažíme nejen v televizním vysílání, ale také na našem webu,“ komentuje ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Neslyšící diváci mohou vybírat i z dalších pořadů vysílaných v českém znakovém jazyce na všech kanálech České televize. Na programu ČT1 je to magazín pro ženy Sama doma či Etiketa, na ČT2 magazín pro neslyšící a jejich přátele Televizní klub neslyšících, pořad Sváteční slovo nebo publicistický pořad na pomoc zvířatům Chcete mě?. ČT art se znakovou řečí nabízí například kritický diskuzní pořad Jasná řeč Josefa Chuchmy, zpravodajský kanál ČT24 odpolední Zprávy a na programu ČT sport je to magazín Čtyřka Sport či debatní pořad Téma pro hosty.

Česká televize nemyslí pouze na dospělé diváky, ale i na děti. Pro ty jsou se znakovou řečí na kanálu ČT :D vysílány reprízy Kouzelné školky, Čtení do ouška či pohádky. Web České televize pak nabízí možnost v iVysílání shlédnout vybraný pořad kdykoli po jeho uvedení na obrazovce.

Jednou z novinek jsou i skryté titulky s vysokým rozlišením. Ty jsou divákům se sluchovým postižením dostupné na všech HD kanálech České televize v distribucích DVB-T a DVB-S2. „Do budoucna uvažujeme i o rozšíření této funkcionality například formou souběžného vysílání více jazykových verzí či zapojení zjednodušených titulků pro dětské diváky,“ doplňuje technický ředitel České televize Ivo Ferkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…