Česká zemědělská univerzita otevřela nové Mezifakultní centrum environmentálních věd

16.12.2015 19:49

Za účasti předsedy Senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, ministra zemědělství Mariana Jurečky a náměstka ministra školství Stanislava Štecha, náměstka ministra životního prostředí Vladimíra Dolejského a dalších vrcholných zástupců ministerstev, primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové, předsedy České konference rektorů a rektora Karlovy univerzity prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., MBA, a vedení České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) bylo dnes 16. prosince ve 12.00 slavnostně otevřeno Mezifakultní centrum environmentálních věd II (MCEV II).

Česká zemědělská univerzita otevřela nové Mezifakultní centrum environmentálních věd
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Objekt bude sloužit především Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů a Fakultě životního prostředí ČZU. Nové učebny, studovny, knihovny, laboratoře, přípravny, sbírky, ateliéry, sklady, pracoviště pedagogů se rozprostírají na ploše přes 5 500 m2. Nový objekt zahrnuje i podzemní garáže, zasedací místnosti a odpočinkové a komunikační koridory včetně zelené střechy.

Realizace trvala 13 měsíců a stála přibližně 320 milionů Kč. Dotací ve výši 260 milionů Kč se na projektu podílelo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. „Jde o největší investiční akci od vybudování univerzitního areálu v šedesátých letech minulého století,“ vyzdvihl přínos sedmipatrového objektu rektor prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr. h. c.

Předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch ve svém vystoupení vyzdvihl úlohu vzdělávání a výzkumu při úsilí o udržitelné hospodaření a rozvoj venkova. Ministr zemědělství Marian Jurečka pak poukázal na zásadní význam dobrého vzdělávání, neboť právě na lidech z praxe leží nároky zabezpečení zdravé výživy obyvatelstva naší země a v kontextu globalizace též výzva přispět k eliminaci hladu a podvýživy.  

Mj. zde bude umístěná laboratoř pokročilé analýzy zemědělských produktů, kde budou na přístrojích pořízených z OP VaVpI prováděny špičkové analýzy různých typů zemědělských komodit. Vybavení pro pokročilé metody analýzy zemědělských produktů a potravin umožňuje provádět metabolomické studie a určovat chemické struktury látek zodpovědných za pozitivní, ale i negativní, vliv na lidské zdraví nebo životní prostředí. Dále bude možné provádět výzkum vlivu primární produkce na finální výrobek, např. odrůdy obilovin na kvalitu pekařských výrobků, či ekologického způsobu hospodaření na nutriční a senzorickou kvalitu ovoce, mléčných nebo masných výrobků.

Nové výukové prostory a laboratoře významně přispějí k zvýšení komfortu vzdělávání studentů a přispějí k rozvoji vědeckovýzkumných aktivit v oblastech hydrobiologie, protipovodňové ochrany, hydrochemie a ekofyziologie a lichenologie. Odpovídající zázemí zde získá i Katedra zahradnictví, především pro výuku předmětů z oborů ovocnictví, zelinářství, květinářství, vinohradnictví a vinařství, školkařství, pěstování jedlých a léčivých hub, a také pro výzkum v těchto oblastech za pomoci sofistikovanějších metodik a zařízení.

V střešním prostoru budovy MCEV II byly vytvořeny prostory pro pořádání workshopů, které jsou nedílnou součástí výuky zahradní a krajinné architektury. Těchto workshopů se pravidelně účastní studenti zahradní architektury vysokých škol jak z České republiky, tak i zahraničí. Ve střešním prostoru budovy bude probíhat rovněž praktická výuka studentů a je předpokládán výzkum užití vertikální zeleně v městském prostředí, na kterém se budou spolupodílet rovněž studenti formou zpracovávání bakalářských a magisterských prací.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím, včetně školních podniků, umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu, včetně zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2015 ČZU po druhé uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších. Je držitelem prestižního ocenění ECTS Label.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…