České centrum New York si připomene výročí sametové revoluce

08.09.2019 19:44

České centrum v New Yorku připravilo společně s partnery bohatý program akcí věnovaných oslavám 30. výročí sametové revoluce. Ústředním tématem akcí je téma svobody. Od září do listopadu 2019 se budou v Bohemian National Hall na Manhattanu konat koncerty, divadelní představení, výstavy, diskuze a další programy.

České centrum New York si připomene výročí sametové revoluce
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Mezi hlavní akce patří představení Audience dramatika Václava Havla v podání herců Jakuba Špalka a Jana Potměšila. Herci jsou zároveň osobnostmi, které se zapsaly do historie Sametové revoluce a budou o svých zkušenostech a postřezích diskutovat po představení, jež je součástí divadelní přehlídky Rehearsal for Truth.

Neméně očekávaný je v New Yorku koncert skupiny Garáž, jednoho ze symbolů české nezávislé hudební scény. Podobně jako představení Audience, bude i koncert skupiny Garáž ještě v dalších dvou amerických městech, Washingtonu a Chicagu.

Galerie Českého centra v New Yorku zároveň uvede dvě výstavy. Nejdříve v září a v říjnu výstavu Václav Havel dramatik a občan, kterou připravil Institut umění - Divadelní ústav. V listopadu a prosinci ji vystřídá expozice Národního muzea zvlášť připravená pro Spojené státy a další Česká centra ve světě s názvem Sametová revoluce 1989.

Program oslav 30. výročí bude dále obsahovat speciální koncert newyorské Mannes School of Music, který představí české skladatele a zahájí novou skladbou americké autorky k poctě Václava Havla.

S historií sametové revoluce se budou dále moci návštěvníci seznámit v rámci komentovaných prohlídek Bohemian National Hall v rámci Open House New York a na dalších besedách a filmových představeních.

Vrcholem oslav bude pátek 8. 11. 2019, na kdy je připraven bohatý soubor akcí v České národní budově v New Yorku, včetně diskuze, prohlídek výstavy Sametová revoluce 1989 a recepce. Hlavní součástí večera bude koncert legendární české skupiny Spirituál kvintet, která v New Yorku vystoupí v rámci své 60. – a zároveň poslední – sezóny.

Partnery programů Českého centra v New Yorku k výročí sametové revoluce jsou: Velvyslanectví ČR ve Spojených státech, Stálá mise ČR při OSN, Generální konzuláty v New Yorku a Chicagu, Nadace knihovny Václava Havla v New Yorku, BBLA, DAHA a SVU – New York Chapter a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…