České dráhy: Čtvrtý vlak pro uprchlíky z Ukrajiny bude jezdit v Polsku

04.03.2022 9:15 | Tisková zpráva

Vlak bude evakuovat ukrajinské ženy, děti a seniory před válkou na Ukrajině do polského vnitrozemí. České dráhy vyčlenily pro humanitární vlaky už více než 40 osobních vozů.

České dráhy: Čtvrtý vlak pro uprchlíky z Ukrajiny bude jezdit v Polsku
Foto: red
Popisek: ČD - logo

"Na žádost českého a polského ministra dopravy a ve spolupráci s polskými železnicemi PKP Intercity jsme připravili už čtvrtý vlak pro přepravu uprchlíků z Ukrajiny. Ještě dneska posíláme Polákům první část této soupravy a druhá polovina tam bude dopravena zítra. V současné chvíli tam už jedna naše souprava pomáhá. Vlak, který jsme dopravili v pátek do polského Przemyslu naplno využívají naši kolegové z PKP Intercity. Souprava jezdí hlavně mezi Przemyslem a slezskou Vratislaví a odvezla už stovky lidí. Zároveň jsem nařídil přípravu dalších záložních vozů, které bychom mohli využít při sestavení dalších evakuačních vlaků, pokud to bude potřeba. Budou určeny pro nás a v případě potřeby také pro naše kolegy v zahraničí,"říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

České dráhy vypravily první dva zvláštní vlaky do polského Przemyslu pro uprchlíky z Ukrajiny už v pátek 25. února. Jedna z těchto souprav v polském Przemyslu zůstala a polský partner PKP Intercity ji používá při evakuaci žen, dětí a seniorů na západ Polska. Další dvě soupravy od nedělního večera pendlují mezi Ostravou a ukrajinským Čopem. Tam vlaky odváží hmotnou humanitární pomoc a zpět vozí uprchlíky před válkou. Předpokládá se, že tyto vlaky budou jezdit denně nejméně do 8. března.

Každý z evakuačních vlaků Českých drah má nejméně deset vozů a kapacitu 700 a více osob. Vlaky už přepravily na Ukrajinu nepřeberné množství pomoci, hlavně spacáky, karimatky, dámské hygienické potřeby i hygienické potřeby každodenní potřeby, krmivo pro zvířata a mnoho dalších potřebných věcí. Jedná se o předměty ze sbírky železnice pomáhá, která se koná na mnoha železničních stanicích po celé České republice. Z Čopu pak cestuje 400 až 500 osob: ženy, děti, senioři a také jejich zvířecí doprovod - psi a kočky. Další takový vlak přijel do Ostravy na hlavní nádraží ve středu mezi 22 a 23. hodinou a ve stejnou dobu vyjel z Bohumína vlak s pomocí do Čopu.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

"V současné době potřebujeme pomoci hlavně s drobným občerstvením na cestu do vlaku. Ti lidé jsou desítky hodin na cestě za velmi složitých podmínek, náš vlak je první místo, kde si mohou trochu odpočinout a občerstvit se. Uvítali bychom, kdyby mohli dobrovolníci přinést do stanice Bohumín, odkud náš vlak každý večer mezi 22. a 23. hodinou odjíždí, potraviny vhodné na cestu, např. menší balení juice pro děti, trvanlivé potraviny jako jsou balené croissanty, energetické tyčinky, balené trvanlivé uzeniny a sýry, trvanlivé pečivo nebo pečivo, které vydrží alespoň 24 hodin na zpáteční cestu, vhodné ovoce, zelenina a tak podobně. Potřebujeme také jednorázové příbory, malé lžičky, talíře, kelímky a ubrousky," říká Radovan Šindlář, regionální manažer zákaznického personálu Českých drah, který koordinuje jízdy vlaků z Bohumína.

České dráhy přijaly také řadu dalších opatření pro snadnou cestu ukrajinských uprchlíků. Od pátku 25. února mohou zdarma cestovat pravidelnými spoji národního dopravce na území celé České republiky. Informace o pomoci a cestování za této mimořádné situace jsou uvedeny na webových stránkách Českých drah také v ukrajinštině. České dráhy ve spolupráci se slovenskou ZSSK posílily také pravidelnou linku Humenné - Praha z východního Slovenska o tři vozy s kapacitou asi 200 osob. Uprchlíci mohou využít také další pravidelné linky z Košic a z polského Przemyslu, odkud do Česka míří dva přímé vlaky denně s kapacitou několik set míst k sezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…