České dráhy: Děčínskou Lízu čeká oprava kotle, přispět na znovuzprovoznění může i veřejnost

09.05.2022 8:24 | Tisková zpráva

Parní lokomotiva 475.179 Šlechtična, známá také jako Děčínská Líza nebo Pětasedma přišla po mnoha letech nostalgického provozu o způsobilost kotle.

České dráhy: Děčínskou Lízu čeká oprava kotle, přispět na znovuzprovoznění může i veřejnost
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy chtějí tuto parní krásku uvést zpět do provozuschopného stavu, už teď je ale jasné, že oprava bude velmi nákladná. Finančně přispět na znovuzprovoznění lokomotivy může i široká veřejnost, a to prostřednictvím sbírky, která v současnosti startuje.

Několik milionů korun si vyžádá oprava kotle parní lokomotivy 475.179. Prvotní práce na lokomotivě by měly odstartovat letos v červnu, kdy bude zjištěn její přesný technický stav.

„Nejprve musíme zjistit, jak velký zásah si rekonstrukce vyžádá. Samotná oprava lokomotivy by pak měla začít přibližně za rok. Datum zprovoznění i rozpočet rekonstrukce je v tuto chvíli těžké odhadovat, třeba kvůli cenám železa. Ty už od loňského roku stoupají a dostupnost materiálu se komplikuje i kvůli konfliktu na Ukrajině,“ popisuje Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel Českých drah.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí

Děčínská Líza, jak se této parní lokomotivě přezdívá, za dvě desítky let od poslední generální opravy svezla tisíce malých i velkých fanoušků železnice. Vyrobena byla v roce 1948 pod výrobním číslem 1901 ve Škodě Plzeň a v průběhu 30 let aktivní služby prošla depy v pražských Vršovicích, Českých Budějovicích, Bratislavě, Zvolenu a nakonec v Děčíně. Po ukončení parního provozu lokomotiva sloužila v depu v Děčíně jako vytápěcí pojízdný kotel.

Následně se začala využívat pro jízdy historických vlaků a zúčastnila se kromě mnoha jízd v naší republice několika mezinárodních akcí. Zavítala například do Německa, Švýcarska, Maďarska, Polska nebo na Slovensko. Za svůj dlouhý život vděčí partě chlapů z českolipského spolku pod hlavičkou ČD Nostalgie, kteří jí věnovali tisíce hodin svého volného času.

Kvůli vysokým nákladům na opravu se ČD Nostalgie společně s Locomotif.cz rozhodly zřídit transparentní účet, kam je možné finančně přispět na uvedení Děčínské Lízy do provozuschopného stavu.

  • Číslo transparentního účtu: 2102184014/2010
  • Variabilní symbol: 475179
  • IBAN: CZ85 2010 0000 0021 0218 4014
  • SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX

Aktuální finanční příspěvek na transparentním účtu naleznete ZDE.

Podpořit rekonstrukci lze i zakoupením libovolného oblečení s motivem této parní lokomotivy na stránkách ZDE. Z každého prodaného předmětu přispějete na opravu částkou 50 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…