České dráhy: Kolo si letos můžete půjčit v celkem 75 stanicích

15.06.2020 7:34

V pondělí 15. června zahájí České dráhy provoz cyklopůjčoven ČD Bike. V letošní turistické sezóně bude tato oblíbená služba fungovat v celkem 75 stanicích ve všech krajích České republiky.

České dráhy: Kolo si letos můžete půjčit v celkem 75 stanicích
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Novinkou bude letos zavedení jednotného ceníku pro všechny půjčovny, možnost vypůjčení elektrokol ve stanici Pardubice hl.n. a dovybavení elektrokol v pobočkách v Ústeckém a Karlovarském kraji. Nově se také otevřou plnohodnotné půjčovny kol ve stanicích Svitavy a Choceň, kde byla doposud možná výpůjčka pouze na základě předchozí objednávky. Většina poboček bude otevřena až do 31. října, šest půjčoven má celoroční provoz a zůstanou tak otevřené i po tomto datu.

Půjčovny kol Českých drah se původně měly otevřít 28. března, v souvislosti s opatřeními proti šíření epidemie COVID-19 byl ale start letošní sezóny odložen. „Protože už většina opatření proti šíření epidemie skončila a mezi zákazníky registrujeme zájem o zapůjčení kol, rozhodli jsme se všechny naše půjčovny ve stanicích otevřít od pondělí 15. června. Je to sice o dva a půl měsíce později než obvykle, ale věříme, že zájemci si tuto lákavou nabídku na aktivní trávení volného času nenechají ujít,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike, a dodává: „Velký důraz budeme věnovat hygienickým opatřením. Všechna kola proto po každé výpůjčce důkladně vydezinfikujeme a samozřejmě očistíme i přilby a další vybavení.“

Stejně jako v předchozích letech budou i letos fungovat půjčovny ČD Bike ve všech krajích ČR. Otevřené budou v celkem 75 stanicích, z toho 61 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 14 jen po předchozí objednávce. Mezi plnohodnotné pobočky, ve kterých si budou zájemci moci vypůjčit kola i bez objednávky předem, budou nově patřit také stanice Choceň a Svitavy v Pardubickém kraji.

Půjčovny kol Českých drah jsou vybavené kvalitními koly s předpisovou výbavou a pravidelným servisem. Kromě trekingových kol si zájemci můžou ve 21 stanicích vypůjčit také elektrokola a v 19 půjčovnách koloběžky. Při zapůjčení kola je nezbytné podepsat nájemní smlouvu, předložit osobní doklad (občanský, řidičský průkaz nebo cestovní pas), zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčí. Výhodou je také možnost kola zdarma přepravit po vyjmenovaných tratích a nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD.

Novinkou letošní sezóny bude zavedení jednotného ceníku pro všechny půjčovny kol ČD Bike. Například zákazníci s platnou jízdenkou ČD nebo In Kartou zaplatí za jízdní kolo denní půjčovné 180 Kč, půldenní výpůjčka je vyjde na 150 Kč a za jednodenní zapůjčení elektrokola zaplatí půjčovné 300 Kč. Cestující, kteří sbírají body ve věrnostním programu ČD Body, si můžou i letos za 50 bodů vyzvednout voucher na bezplatné zapůjčení kola na jeden den.

Kolo v půjčovnách ČD Bike si loni vypůjčilo celkem 10 625 zákazníků, tj. o 112 více než v roce 2018. Nejvíce zákazníků přitom využilo pobočky v Jihočeském kraji (2 441 výpůjček), v Praze a Středočeském kraji (1 899 výpůjček), Jihomoravském kraji (1 200) a Olomouckém kraji (996). Nejvyužívanější loni byly půjčovny ve stanicích Praha-Smíchov (969 výpůjček), Břeclav (809), Třeboň (602), Olomouc hl.n. (575), Třeboň lázně (519) a Karlovy Vary dol. n. (493). Elektrokola se nejvíce půjčovala v Třeboni (v obou třeboňských stanicích si je vypůjčilo celkem 143 zákazníků), na karlovarském dolním nádraží (76) a v Jindřichově Hradci (67).

Podrobné informace o půjčovnách ČD Bike včetně jejich otevírací doby jsou uvedené na stránkách ZDE.

Seznam půjčoven kol ČD Bike v roce 2020 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…