České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

01.04.2022 11:48 | Tisková zpráva

Železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka zahájí v sobotu 2. dubna novou turistickou sezónu. První víkend v muzeu začne stylově jízdami parních vlaků s lokomotivou Všudybylkou (354.195) do Rakovníka a Nového Strašecí.

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Návštěvníci se mohou v muzeu těšit na řadu novinek. Milovníci cykloturistiky si budou moci nově vypůjčit kola z půjčovny ČD Bike. Část vnitřních expozic byla inovována a novinkou budou také speciální komentované prohlídky. Rozšíří se také spolupráce s Národním technickým muzeem. Při zakoupení vstupenky do muzea v Lužné získají zájemci slevu na vstup do depozitáře NTM v Chomutově.

V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka čeká na dospělé i děti největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Kromě parních lokomotiv zde návštěvníci mohou vidět také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu.

„Díky lepší epidemické situaci letos otevíráme muzeum v obvyklém termínu na začátku dubna. Expozice budou otevřené až do konce října. Pro železniční fanoušky chystáme v průběhu turistické sezóny atraktivní program. Chybět nebudou tradiční setkání historických vozidel, model víkend nebo jízdy do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově,“ říká Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

První jízdy historických vozidel jsou přichystané hned o prvním dubnovém víkendu. „Fanoušci historických vozidel, ale i rodiny s dětmi se mohou těšit na projížďky do okolí muzea. Na sobotu i neděli plánujeme dvě jízdy do Rakovníka a dvě do Nového Strašecí. Vlak sestavený z historických vozů poveze parní lokomotiva Všudybylka. V provozu bude i úzkorozchodná drážka s motorovou lokomotivou a vyhlídkovými vozy přímo v areálu muzea,“ doplňuje Marek Plochý.

Na návštěvníky muzea letos čeká několik novinek. „Hned od 2. dubna bude otevřená nová cyklopůjčovna ČD Bike. Půjčovna bude zatím fungovat ve zkušebním provozu a kola bude potřeba zarezervovat na e-mailu nostalgie@cd.cz. Inovovali jsme také některé vnitřní expozice,“ popisuje Marek Plochý.

Novinkou je také možnost domluvit si speciální komentovanou prohlídku muzea. Ta je určena pro skupiny nejvýše 5 osob a návštěvníci si během ní prohlédnou několik stanovišť a strojoven aktuálně dostupných lokomotiv. Běžně jsou tyto lokomotivy uzamčené. „Rozšiřujeme také spolupráci s Národním technickým muzeem. Při zakoupení vstupenky do muzea v Lužné získají návštěvníci možnost slevy na vstup do depozitáře NTM v Chomutově a obráceně. Obzvlášť lákavé to bude o letních prázdninách, na kdy opět připravujeme pravidelné jízdy zvláštních vlaků mezi Lužnou a Chomutovem,“ vysvětluje Marek Plochý.

ČD Muzeum nově nabízí i možnost pronájmu zasedací místnosti pro 20 osob pro firmy či skupiny, a to včetně možnosti zajištění občerstvení nebo dopravy.

Železniční muzeum ČD se nachází v sousedství stanice Lužná u Rakovníka a je snadno dostupné vlakem. Jeho návštěvu lze spojit s cestou do křivoklátských lesů, historického města Rakovníka nebo do dalších turistických cílů v okolí. Podrobné informace o ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, aktuální otevírací době a nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách ZDE.

tabulka

Jízdné v parním vlaku Lužná u Rakovníka – Rakovník / Nové Strašecí:
Cena jednosměrné jízdenky bude 120 Kč, za zpáteční zaplatí cestující 180 Kč. Dětská jednosměrná jízdenka bude stáít 100 Kč, zpáteční 140 Kč. Jízdenky budou v prodeji přímo u vlakového personálu.

Přehled dalších plánovaných akcí v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka v roce 2022:

  • 16. – 17. 4. 2022 – Velikonoce v ČD Muzeu (zvláštní vlaky v okolí muzea, přehlídka lokomotiv na točně)
  • 14. 5. 2022 – Parním vlakem do Bochova (Blatno u Jesenice – Protivec – Bochov, 125 let tratě)
  • 4. 6. 2022 – Rodinný den v ČD Muzeu (zvláštní vlaky v okolí muzea)
  • 11. – 12. 6. 2022 – 25 let muzejnictví v Lužné u Rakovníka (setkání parních lokomotiv na točně, zvláštní vlaky v okolí muzea)
  • 2. 7. a 6. 8. 2022 – Parním vlakem k Berounce (vlak Lužná u R. – Rakovník – Nižbor a zpět)
  • 6., 13., 20., 27. 7., 3., 10., 17., 24. a 31. 8. 2022 – Z muzea do muzea (jízda zvláštního vlaku z Lužné u R. do Chomutova a zpět; 6. 7. 2022 parní vlak, ostatní termíny historický motorový vlak)
  • 16. – 17. 7. 2022 – TATRA den v ČD Muzeu (setkání silničních vozidel značky Tatra v muzeu, zvláštní vlaky v okolí muzea s motorovým vozem M131.1)
  • 20. – 21. 8. 2022 – Model víkend v ČD Muzeu (sraz RC modelů, modelářská burza)
  • 8. – 9. 10. 2022 – Setkání Sergejů v ČD Muzeu (setkání historických motorových lokomotiv řady T679.1, přehlídka lokomotiv na točně, zvláštní vlaky v okolí muzea)
  • 29. – 30. 10. 2022 – Ukončení sezóny ČD Muzea (jízdy parních vlaků v okolí muzea)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…