České dráhy: Oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy již tuto sobotu 7. října

05.10.2023 7:23 | Tisková zpráva

Železniční stanice v Dolní Lipce se již tuto sobotu 7. října stane středobodem oslav 150 let Moravské pohraniční dráhy, tedy trati z Dolní Lipky přes Hanušovice až do Šternberka.

České dráhy: Oslavy 150 let Moravské pohraniční dráhy již tuto sobotu 7. října
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V rámci oslav, které začínají v Dolní Lipce již v 9 hodin, se mohou cestující a návštěvníci těšit na čtyři provozní parní lokomotivy, které vyrazí například z Pardubic, Hradce Králové, České Třebové nebo Olomouce, ale také na statické ukázky lokomotiv, představení budoucího železničního muzea či přednášky o historii samotné dráhy. Více informací k akci včetně předprodeje jízdenek je možné najít na stránkách vlaky.pardubickykraj.cz a na portálu Vlakem na výlet.

„Velmi mne těší, že zájem o předprodej jízdenek je na všechny nasazené parní vlaky opravdu velký. Pokud tak chtějí mít cestující jistotu, že budou mít ve vlacích své jisté místo, rozhodně doporučuji využít předprodej. Samozřejmě budeme umožňovat nákup jízdenek také přímo ve vlaku, avšak bez jakékoliv garance místa k sezení,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že předprodej je určen primárně pro cestující, kteří chtějí vlaky cestovat až do místa oslav, tedy do Dolní Lipky.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

„Snažili jsme se nastavit jednotlivé trasy tak, abychom nabídli možnost zúčastnit se oslav návštěvníkům nejen z našeho kraje. Proto se mohou cestující těšit hned na čtyři parní lokomotivy z několika směrů. Z Pardubic přes Hradec Králové a Letohrad vyrazí lokomotiva Němka, kterou budeme následně využívat v průběhu dne také na kratší jízdy z Dolní Lipky do Hanušovic. Z České Třebové přes Ústí nad Orlicí do Dolní Lipky a vyrazí lokomotiva Skaličák, která nahradí původně avizovaného Velkého Bejčka, kterého nemůžeme využít z technických důvodů. Z Olomouce přes Zábřeh na Moravě a Šumperk přijede Rosnička a lokomotiva Ventilovka bude zajišťovat dvě ranní a dvě odpolední jízdy mezi Dolní Lipkou a Štíty, což je zajímavá varianta také pro návštěvníky, kteří na oslavy přijedou autem,“ řekl hejtman.

„Kromě provozních parních lokomotiv se cestující mohu těšit také na další exponáty na statických ukázkách, jako jsou lokomotivy ‚Prasátko, Sergej, Čmelák nebo Hektor‘",uvedl obchodní zástupce Českých drah pro Pardubický kraj Josef Huryta.

Spoluorganizátorem akce je také Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku. „Pro návštěvníky budeme mít připraveno několik překvapení z našich sbírek, ale také prezentaci připravovaného železničního muzea v Dolní Lipce, která bude umístěna v budově výtopny, která bude v rámci akce celý den volně přístupná,“ uvedl předseda Muzea starých strojů Michal Bednář.

Kromě toho bude ve výpravní budově možné seznámit se s historií Moravské pohraniční dráhy. V průběhu celého dne bude v Dolní Lipce připraveno také občerstvení a hudební doprovod, který zajistí kapela Mifo Band z Králík.

Hlídané parkování pro návštěvníky, kteří využijí k příjezdu osobní automobily, bude k dispozici přímo v areálu železniční stanice za částku 50 korun na celý den. Snížené jízdné je určené pro děti ve věku 6 až 15 let a držitele průkazů ZTP a ZTPP. Děti do 6 let mají jízdu zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…