České dráhy: Preventivní vlak zamíří letos také do Brna

01.06.2019 15:06

Úspěšný projekt Českých drah, Správy železniční dopravní cesty a společnosti ČD Cargo „Preventivní vlak bezpečné železnice“ pokračuje i v letošním roce.

České dráhy: Preventivní vlak zamíří letos také do Brna
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Jarní část byla zahájena v dubnu na Liberecku, kde vlak postupně navštívil tři města – Frýdlant v Čechách, Liberec a Českou Lípu. Nyní se Preventivní vlak přesune také na jižní Moravu, kde bude součástí programu 20. ročníku Brněnských dnů bez úrazů. Cílem projektu je varovat děti a mladistvé před nebezpečím na železnici a snížit počet nehod.

Preventivní vlak bude součástí Brněnských dnů bez úrazů již potřetí. Město Brno projevilo zájem o jeho prezentaci na této akci poprvé v roce 2017. Tehdy preventivním vlakem prošlo 734 mladých lidí, v roce 2018 jich bylo 738. Zájem je vysoký, a proto je vzhledem ke kapacitě vlaku letos zdvojnásoben počet dnů, kdy bude speciálně upravená souprava v brněnské metropoli k dispozici. V železniční stanici Brno – Královo Pole se Preventivní vlak představí od 4. do 6. června a poté ještě od 11. do 13. června.

Trasa Preventivního vlaku na jaře 2019:

„Každoroční statistiky nehod jsou pro České dráhy stále silným impulzem pokračovat právě v aktivitách v oblasti prevence. Z praxe víme, že většina nehod vzniká zcela zbytečně, ve většině případů nekázní, riskováním a často fatálním podceněním situace. Proto chceme dětem a mladým lidem ukázat, jaká nebezpečí jim na železnici a v jejím okolí hrozí a jak tragické mohou být následky,“ říká Elen Mátéová, manažerka projektu.

Počet střetů s osobami v České republice
(rok 2018):

Preventivní vlak je postaven na netradičním způsobu komunikace s mladými lidmi, která se při uplynulých ročnících velmi osvědčila. Odehrává se na vlakovém nádraží a v prostorách speciálně upravených vagonů. Program začíná v kinovoze, kde je účastníkům promítán hraný dokument „To nedáš! 2“, který měl premiéru na podzim loňského roku a připravily ho ČD společně se SŽDC. Druhým stanovištěm je konferenční vůz, kde má přednášku vyšetřovatel ČD, nebo SŽDC a návštěvníci zde také uvidí fotografie a krátká videa z reálných nehod. Na posledním stanovišti jsou pak drážní hasiči SŽDC s ukázkami své práce a první pomoci.

Počet střetů s osobami v Jihomoravském kraji
(rok 2018):

České dráhy Preventivní vlak pořádají od roku 2007. Je určený pro žáky základních škol a studenty středních škol a učilišť. Letos na jaře už Preventivní vlak vyrazil na svou dvacátou cestu po regionech. Za 12 let unikátním vlakem prošlo 24 tisíc mladých lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…