České dráhy: První mezinárodní linka zamíří v pondělí do Berlína

23.05.2020 7:34

České dráhy v kooperaci se svým německým partnerem Deutsche Bahn AG a ve spolupráci se státními orgány obnoví v pondělí 25. května první mezinárodní linku. Na svou první cestu po koronavirové pandemii se vydají expresy Berliner z Prahy do Drážďan a Berlína.

České dráhy: První mezinárodní linka zamíří v pondělí do Berlína
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V první fázi půjde o tři páry spojů mezi oběma hlavními městy. Další spoje Berliner a jejich prodloužení do Hamburku a Kielu stejně jako obnovení provozu dalších mezistátních linek, např. Vindobona z Prahy a Brna do Vídně a Štýrského Hradce, se uskuteční v průběhu června.

schéma

Prvními třemi páry obnovených mezistátních vlaků budou ve směru z Prahy do Německa spoje:

  • EC 178 Berliner Praha hl.n. – Berlin Hbf (tief)
  • EC 174 Berliner Praha hl.n. – Berlin Hbf (tief)
  • EC 170 Berliner Praha hl.n. – Berlin Hbf (tief)

ve směru z Německa do Prahy půjde o vlaky:

  • EC 171 Berliner Berlin Hbf (tief) – Praha hl.n. (tento spoj bude v provozu od úterý 26. května)
  • EC 175 Berliner Berlin Hbf (tief) – Praha hl.n.
  • EC 179 Berliner Berlin Hbf (tief) – Praha hl.n.

„V první etapě obnovení mezistátní dopravy pojedou vlaky Berliner pouze třikrát denně mezi Prahou a Berlínem podle platných jízdních řádů. Na hranicích však budou zatím až do ukončení příslušných opatření probíhat namátkové kontroly cizineckou policií. Vlaky pak budou pokračovat za hranice až po této proceduře, proto žádáme cestující o pochopení a upozorňujeme je, aby při plánování svých cest počítali s určitou časovou rezervou při příjezdu do své cílové nebo přestupní stanice,“ vysvětluje okolnosti provozu ředitel odboru dálkové dopravy Českých drah Petr Vondráček. Běžný pobyt vlaků na hranicích je pouze několik málo minut, které v současné mimořádné situaci nemusí stačit k provedení předpokládaných kontrol.

Vlaky budou zatím v provozu bez restauračních vozů. S jejich zařazením zpět do vlaků se počítá hned, jak to umožní epidemiologická opatření v Česku i v Německu. Ostatní služby na palubě vlaků, jako je například palubní Wi-Fi síť, oddíl pro cestující s dětmi, místa pro cestování osob na vozíku nebo pro přepravu jízdních kol, budou již standardně k dispozici.

„S partnery v zahraničí jednáme o dalším rozšiřování mezistátní vlakové dopravy, jak to umožní epidemiologická situace v příslušných státech a procedury na hranicích. V červnu předpokládáme obnovení provozu také dalších vlaků Berliner a prodloužení jejich plánovaných tras do Hamburku a Kielu. S kolegy z rakouských ÖBB bychom mohli obnovit provoz railjetů Vindobona z Prahy a Brna do Vídně a Štýrského Hradce a Jižních expresů z Prahy a Českých Budějovic do Lince, odkud jsou přípojnými vlaky snadno dostupné Čechy vyhledávané turistické oblasti ve středním a západním Rakousku,“ říká Petr Vondráček. České dráhy se také připravují na červnové obnovení regionální přeshraniční dopravy.

České dráhy budou o všech připravených novinkách při obnovení své mezistátní dopravy průběžně informovat.

Podmínky překročení česko-německé hranice – důležité odkazy:

  • Podmínky vstupu na území ČR jsou stanovené tímto Ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví ČR ZDE.
  • Podmínky pro vycestování do Německa jsou uvedené na stránkách Ministerstva zahraničí ČR ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…