České dráhy: První modernizovaná jednotka Stadler GTW byla uvedena do provozu v Olomouckém kraji

09.12.2021 19:38 | Tisková zpráva

První modernizovaná motorová jednotka řady 646 výrobce Stadler Pankow začala v rámci zkušebního provozu vozit cestující na trati z Olomouce do Drahanovic.

České dráhy: První modernizovaná jednotka Stadler GTW byla uvedena do provozu v Olomouckém kraji
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Kompletní modernizaci má na starosti slovenská společnost ŽOS Zvolen a týká všech dvanácti souprav, které České dráhy pořídily v Německu pro zajištění regionálních spojů právě v Olomouckém kraji. 

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Modernizovaná jednotka Stadler ř. 646

První jízdu absolvovala jednotka 646.016 na spoji Os 14017 z Olomouce hl.n. do Drahanovic. Jedná se o soupravu, která prošla kompletní modernizací interiéru a cestujícím tak nabízí maximální komfort. Ještě v tomto týdnu by na stejné trati měla být nasazena také další modernizovaná souprava řady 646. „Vedle trati Olomouc – Drahanovice, kde Olomoucký kraj objednává spoje v rámci provozního souboru Haná, pak budou další renovované jednotky postupně nasazovány také v rámci provozního souboru Sever, a to na tratích ze Šumperka do Hanušovic nebo z Olomouce do Moravského Berouna. Na těchto tratích bude jezdit celkem 12 těchto vozidel, všechna budou uvedena do provozu během příštího roku,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD odpovědný za osobní dopravu.

Modernizovaná souprava je vybavena LCD monitory, cestujícím zpříjemňuje jízdu Wi-Fi připojení, ve vlaku nechybí elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky, audiovizuální informační systém nebo GPS lokace pro sledování pohybu vlaku v systému KIDSOK.

Dvanáct moderních klimatizovaných jednotek řady 646 se sníženou podlahou od výrobce Stadler Pankow, které poskytnou komfortní cestování také cestujícím na invalidním vozíku, pořídily České dráhy v Německu. Všechny jednotky budou v jednotném vzhledu, kdy vnější nátěr v korporátních barvách Českých drah doplňují polepy s motivy Olomouckého kraje.

Ještě před samotnou velkou modernizací České dráhy zprovoznily 5 vlaků Stadler GTW vlastními silami. Se soupravami už se tak cestující na tratích v kraji setkávají téměř dva roky. I těchto jednotek se ale týká současná kompletní renovace. Výběr dodavatele modernizace vlaků trval o několik měsíců déle, než byl původní předpoklad. Smlouvu nakonec České dráhy podepsaly se slovenskou firmou ŽOS Zvolen. Ta začala s postupnou obnovou jednotek zhruba před rokem. Hodnota zakázky je 270 milionů korun.

Technické parametry jednotek řady 646

třídílná šestinápravová jednotka s elektrickým přenosem výkonu,
rok výroby – 1999/2000,
max. rychlost – 120 km/h,
max. zrychlení – 0,85 m/s2,
délka jednotky – 38 660 mm,
šířka skříně – 3 000 mm,
celková hmotnost jednotky: prázdné – 59 000 kg, obsazené – 71 000 kg,
výkon motoru – 550 kW,
obsaditelnost: 108 sedících cestujících, 103 stojících cestujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…