České dráhy: Startuje Šumavské léto s párou

30.06.2022 8:24 | Tisková zpráva

Oblíbené jízdy parních vlaků po malebné krajině Šumavy a jejího podhůří jsou zpět. Historické vlaky Českých drah v čele s lokomotivou Kafemlejnek (310.093) svezou fanoušky železniční nostalgie během sedmi červencových dní z Volar do Lenory a také k česko-bavorské hranici v Novém Údolí.

České dráhy: Startuje Šumavské léto s párou
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Zahajovací jízda je však naplánovaná již na tento pátek 1. července z Číčenic do Prachatic. Poslední parní vlak pak vyrazí na trasu 19. července a zájemce sveze z Volar do Černé v Pošumaví.

První jízda historického vlaku v čele s lokomotivou Kafemlejnek se bude konat v pátek 1. července. Vlak bude odjíždět v 9:55 z Číčenic, pojede přes Vodňany, Bavorov, Strunkovice nad Blanicí a Husinec do cílové stanice v Prachaticích přijede ve 12:12. Vlak pojede tento den jen v tomto směru.

Hlavní část Šumavského parního léta je naplánovaná mezi 3. a 18. červencem. Ve vybrané dny v tomto období vyrazí parní vlak po romantických tratích vedoucích hlubokými šumavskými hvozdy. Souprava s lokomotivou Kafemlejnek a historickými vozy řady Ci (tzv. Baťáky) bude začínat vždy ve Volarech, odkud zajede do Lenory a zpět, poté bude pokračovat přes Černý Kříž a Stožec do Nového Údolí těsně u hranice s Bavorskem. Odtud se vlak vrátí zpět do Volar, ještě jednou sveze zájemce do Lenory a vrátí se zpět do Volar. Tyto jízdy jsou naplánované na 3., 4., 5., 10., 11., 17. a 18. července. Na úterý 19. července je pak naplánovaná závěrečná jízda z Volar do Černé v Pošumaví na břehu lipenské nádrže.

Kromě samotné jízdy vlakem si můžou cestující naplánovat třeba pěší výlet z Lenory kolem Soumarského rašeliniště do Volar, výstup ze Stožce nebo Černého Kříže ke Stožecké kapli anebo prohlídku volarského muzea s expozicí Železniční kancelář, která poukazuje na příjezd prvního vlaku do Volar.

tabulka

tabulka

tabulka

tabulka

Jízdné v rámci Šumavského léta s párou

Jízdenky do parních vlaků jsou v prodeji ve všech pokladnách ČD a v e-shopu ČD ZDE. Předprodej jízdenek bude ukončen vždy den před konáním akce ve 20:00 hodin. Zbylé jízdenky se budou prodávat přímo ve vlaku.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6687 lidí

Úsek Číčenice – Prachatice:

  • Číčenice – Prachatice (základní cena): 200 Kč
  • • Číčenice – Prachatice (děti 6 až 9 let): 150 Kč

Úsek Volary – Lenora
V prodeji budou pouze zpáteční jízdenky:

  • Volary – Lenora a zpět (základní cena): 250 Kč
  • Volary – Lenora a zpět (děti 6 až 9 let): 200 Kč

Úsek Volary – Nové Údolí / Černá v Pošumaví
V prodeji budou pouze jednosměrné jízdenky:

  • Volary – Nové údolí nebo naopak (základní cena): 200 Kč
  • Volary – Nové Údolí nebo naopak (děti 6 až 9 let): 150 Kč 
  • Volary – Černá v Pošumaví (základní cena): 200 Kč 
  • Volary – Černá v Pošumaví (děti 6 až 9 let): 150 Kč

Děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení.

Parní lokomotiva „Kafemlejnek“ (310.093)
Kafemlejnky byly nejrozšířenějšími lokomotivami našich lokálek. Později dosluhovaly na posunu v malých stanicích, výtopnách a vlečkách. Vyráběly se přes 35 let v počtu nejméně 300 kusů ve většině lokomotivek Rakousko-Uherska. Některé ve službě vydržely až do ukončení parního provozu. Většina byla zachráněna díky umístění na podstavec, jako památka nebo se dochovaly na vlečkách.

Podrobnosti k akci jsou k dispozici v porálu Vlakem na výlet (ZDE) a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…