České dráhy připravují novou smlouvu s Plzeňským krajem, cestující se mohou těšit na moderní vlaky

31.07.2022 13:13 | Tisková zpráva

Vedení Českých drah a Plzeňského kraje nyní jednají o nové smlouvě o veřejných službách v přepravě cestujících ve drážní osobní dopravě na provozní soubory Plzeňsko a Český les. Smlouva na 10 let by měla být podepsána na podzim tohoto roku a v kraji díky ní budou jezdit nové jednotky od polského výrobce PESA.

České dráhy připravují novou smlouvu s Plzeňským krajem, cestující se mohou těšit na moderní vlaky
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy budou od prosince 2023 do prosince 2033 zajišťovat veřejnou drážní dopravu na Plzeňsku a v Českém lese. Plzeňský kraj se rozhodl uzavřít smlouvu s Českými drahami na základě tržních konzultací. Ze čtyř oslovených dopravců právě České dráhy nabídly nejlepší poměr kvality a ceny. Cestující se tak mohou těšit na moderní bezbariérové vlaky, které nabízejí Wi-Fi připojení, klimatizaci, moderní informační systém a dostatek místa pro cestující na kole, s kočárkem nebo na vozíku.

„Jsme rádi, že se nám podařilo s Plzeňským krajem dohodnout na základních tezích, které povedou k uzavření nové smlouvy. Cestující se tak mohou těšit na další velkou obměnu vozového parku, což bude mít velmi pozitivní vliv na kvalitu služeb a pohodlí. Tratě na Plzeňsku bude mimo jiné obsluhovat 10 nových motorových jednotek od polského výrobce PESA,“ říká člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. V druhé polovině trvání kontraktu nahradí v provozním souboru Český les vozidla Regionova moderní jednotky Stadler RS1. Ty budou vybaveny mobilní částí systému ETCS.

V Českém lese najedou vlaky ročně zhruba 470 tisíc kilometrů, na Plzeňsku skoro trojnásobek. Celkem tak jde zhruba o třetinu dopravního výkonu osobních vlaků, který kraj ročně objednává. Hodnota desetiletého kontraktu je zhruba čtyři miliardy korun.

Provozní soubor Plzeňsko zahrnuje tratě Planá – Tachov, Rokycany – Nezvěstice, Nýřany – Heřmanova Huť, Plzeň – Radnice, Plzeň – Bezdružice, Plzeň – Žihle a Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín.

Provozní soubor Český les zahrnuje tratě Tachov – Domažlice a Poběžovice – Staňkov – Holýšov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…