Česku se daří ještě lépe, než se odhadovalo. Předpověď letošního růstu je již 3,9 procenta

30.07.2015 8:33

Nárůst ekonomiky v prvním čtvrtletí 2015 o 4,0 % meziročně vede ministerstvo financí ČR k revizi makroekonomické prognózy reálného růstu pro rok 2015 z 2,7 % na 3,9 %.

Česku se daří ještě lépe, než se odhadovalo. Předpověď letošního růstu je již 3,9 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Vývoj ekonomiky v 1. čtvrtletí 2015

Reálný HDP se v 1. čtvrtletí vlivem jednorázových faktorů podstatně zvýšil. Tento mimořádný růst byl dán přírůstkem zásob, kde hrály roli zejména dva faktory:

1) nedokončené investice - z toho značná část infrastrukturních projektů – které jsou do doby jejich dokončení uváděny jako přírůstek zásob,

2) omezení doby prodeje tabákových výrobků se starým kolkem jenom do konce února 2015, čímž došlo k nutnosti doplnění zásob tabákových výrobků z nové výroby roku 2015 s novým kolkem. Tím se zvýšil výnos daně z tabákových výrobků v 1. čtvrtletí 2015 v pojetí národních účtů.

Ekonomický růst byl tažen domácí i zahraniční poptávkou. Meziročně se zvýšila spotřeba domácností o 2,9 % a vlády o 2,6 %, stejně tak došlo k růstu investic o 2,5 %. V zahraničním obchodu se zvýšil export o 7,8 %. Ještě rychleji se zvyšoval dovoz (o 9,0 %) pro uspokojení rychle rostoucí domácí poptávky související také s dovozovou náročností českého exportu.

Dobrou kondici ekonomiky potvrzují i další makroekonomické indikátory. Domácnosti nadále těží z velmi nízké inflace, která přispívá ke zvýšení kupní síly obyvatelstva. Na trhu práce dynamicky roste zaměstnanost a klesá míra nezaměstnanosti. Struktura růstu HDP v 1. čtvrtletí tak ukazuje, že velká část zvýšení reálného výkonu ekonomiky byla dána investicemi a zásobami, které primárně neovlivňují daňový výnos.

Predikce pro rok 2015 a 2016

Očekáváme, že v průběhu roku 2015 bude ekonomika stimulována několika jednorázovými faktory.

Jde zaprvé o významně nižší ceny ropy. Odhadujeme, že průměrná korunová cena ropy Brent by měla být o čtvrtinu nižší než v roce 2014. Jako další pozitivní faktor působí čerpání prostředků z fondů EU z Programového období 2007–2013 (příspěvek 0,6 p.b. k růstu HDP), které je možno využít do konce roku 2015. Růst ekonomiky je dále posílen fiskální podporou poptávky (zavedení druhé snížené sazby DPH 10 %, slevy na dani z příjmů z fyzických osob, zvýšení starobních důchodů, platy ve státní správě).

Nečekaně silný růst ekonomiky v 1. čtvrtletí tohoto roku vede k revizi prognózy reálné dynamiky HDP v roce 2015 z 2,7 % na 3,9 %. Predikce předpokládá především rychlejší dynamiku investic a zohlednění již vykázaného přírůstku zásob. Růst spotřeby domácností a vládních institucí předpokládáme na úrovni předchozích prognóz (viz Tabulka 1).

Prognóza nominálního růstu HDP se zvyšuje jen mírně ze 4,7 % na 4,9 %.

V roce 2016 by měly jednorázové pozitivní faktory, které charakterizují vývoj ekonomiky v roce 2015, odeznít a ekonomický růst by navazovat na dosavadní trendy a možnosti české ekonomiky. Proto predikujeme ekonomický růst v úrovni 2,5 % HDP doprovázený 1,5% mírou inflace. Vlivem sílící poptávky firem po zaměstnancích je možno očekávat tlaky na růst mezd.

Fiskální politika je nastavena proticyklicky, orientovaná na snižování deficitu vládního sektoru. Ukončení evropských projektů financovaných z minulé finanční perspektivy (2007–2013) a pomalejší náběh programů z nové finanční perspektivy 2014–2020 zmírní růst investic.

Rizika predikce spatřujeme ve vnějším okolí české ekonomiky. Pro vývoj světového obchodu jsou to nejistoty spojené s vývojem ekonomiky Číny, což by mohlo vést i ke zpomalení evropských exportů do této oblasti. Další rizika pro globální ekonomiku představují přetrvávající napětí na Ukrajině či nestabilita na Blízkém východě a v severní Africe, jež by mohly ovlivnit trhy s ropou a zemním plynem. Naopak pozitivně ve smyslu zpomalení cenového růstu ropy by mohl působit návrat íránské ropy na světové trhy. Situace Řecka, i když prochází poměrně dramatickým vývojem, by českou ekonomiku neměla přímo zásadněji ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

16:05 AČCKA: Jaké je riziko úpadku CK?

Míra rizika úpadku cestovní kanceláře činí 0,1 %. V loňském roce zkrachovala pouze 1 z celkového poč…