Český červený kříž opět ocení Plaketou prof. Haška dárce kostní dřeně

13.09.2022 22:11 | Tisková zpráva

Dne 17. září 2022, na Světový den dárců kostní dřeně, proběhne slavnostní předání Plaket profesora Milana Haška, kterými Český červený kříž oceňuje humánní přístup těch, kteří darovali krvetvorné buňky (kostní dřeň) k záchraně zdraví či života dalšího člověka.

Český červený kříž opět ocení Plaketou prof. Haška dárce kostní dřeně
Foto: ČČK
Popisek: Český červený kříž - logo

Český červený kříž uděluje toto ocenění dárcům dle návrhu obou českých registrů – Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM a Českého národního registru dárců dřeně. Předání Plaket prof. Haška se stává tradiční součástí Světového dne – letos proběhne již po třetí.

Slavnostní oceňování, které ČČK pořádá ve spolupráci s Českým registrem dárců krvetvorných buněk IKEM, se uskuteční v sobotu 17. září 2022 od 11 hodin v prostorách Kaiserštejnského paláce v Praze.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Letos Plaketu prof. Haška získá celkem 49 dárců. Přítomni budou také zástupci rodiny profesora Haška a další významní hosté - lékaři transplantačních center.

„Stejně jako v případě již desetiletí trvajícího vyznamenání ČČK pro bezpříspěvkové dárce krve je i v tomto případě snaha dát veřejnosti dárce kostní dřeně za příklad hodný následování a přispět tak ke zvýšení povědomí o této formě dárcovství a širšímu zapojení potenciálních dárců do registrů dárců krvetvorných buněk,“ vysvětluje prezident Českého červeného kříže doc. RNDr. Marek Jukl, Ph.D.

Mgr. Marie Kuříková, vedoucí Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM, na jehož popud projekt vznikl, dodává: „Velmi si vážíme toho, že se ČČK oceňování ujal a podpořil tak naši snahu alespoň tímto symbolickým způsobem vyjádřit vděk dárcům, kteří zachraňují lidské životy. Každý z nich daroval život neznámému nemocnému. Dobrovolně a bez nároku na odměnu. Za to jim patří úcta a dík.“

Uvedené vyznamenání je nazváno po významném českém lékaři imunologovi prof. MUDr. Milanu Haškovi, DrSc. (1925-1984), který svými mezinárodně uznávanými objevy vytvořil teoretické předpoklady pro úspěšné transplantace kostní dřeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…