Český hydrometeorologický ústav: Spouštíme Pylový semafor ČHMÚ

26.05.2020 15:00

Alergie na pyl jsou v celosvětovém měřítku závažným problémem, počet alergiků v populaci stoupá. Množství pylu v ovzduší je ovlivňováno počasím, proto se ČHMÚ ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem rozhodl vydávat pylovou předpověď.

Český hydrometeorologický ústav: Spouštíme Pylový semafor ČHMÚ
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

„Pylový semafor vám bude přinášet aktuální informace o kvetení vybraných rostlinných druhů, které patří mezi významné pylové alergeny a předpověď míry ohrožení výskytem pylu v ovzduší pro jednotlivé dny v týdnu,“ vysvětluje za ČHMÚ spoluautorka stránky Lenka Hájková.

Alergie na pyl jsou v celosvětovém měřítku závažným problémem, počet alergiků v populaci stoupá. Za posledních 30 let se počet alergiků zvýšil více než čtyřnásobně, v současné době je ohrožena až třetina populace. Množství pylu v ovzduší je ovlivňováno počasím, zejména teplotou vzduchu, větrem, slunečním zářením a výskytem atmosférických srážek. Proto ČHMÚ ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem se rozhodl vydávat pylovou předpověď.

Pylový semafor bude předpovídat míru rizika týden dopředu na třístupňové škále (stupeň ohrožení nízký, střední a vysoký). Informace budou aktualizovány dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek po dobu pylové sezóny.

Na stránkách také najdete i dlouhodobý fenologický kalendář vybraných pylových alergenů.

„Klimatická změna způsobuje, že rostliny začínají kvést dříve a zkracují se intervaly i mezi kvetením jednotlivých rostlin. V Česku narůstá extremita počasí, vyskytují se např. delší a intenzivnější epizody sucha a nedochází tím pádem k častějšímu „vyčištění“ atmosféry a koncentrace pylů narůstá,“ doplňuje Lenka Hájková z oddělení biometeorologických aplikací.

Lze předpokládat, že míra ohrožení výskytem pylu v ovzduší se bude zvyšovat. Proto jsme spustili Pylový semafor, abychom včas informovali veřejnost o míře ohrožení pylem v ovzduší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…