Český hydrometeorologický ústav: Úspěšnost výstrah v roce 2021

27.02.2022 19:23 | Tisková zpráva

V roce 2021 vydal Český hydrometeorologický ústav 202 výstrah. Naprosto převažovaly výstrahy s nízkým stupněm nebezpečí, výstrahy s nejvyšším (extrémním) stupněm nebezpečí byly zcela výjimečné.

Český hydrometeorologický ústav: Úspěšnost výstrah v roce 2021
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Z pohledu celé České republiky bylo 85 % meteorologických výstrah úspěšných nebo částečně úspěšných. V případě událostí hodnocených jako neúspěšné převažovaly nepodchycené jevy (tj. chybějící výstrahy) před falešnými poplachy. Nebyl zaznamenán žádný případ velmi neúspěšné výstrahy. Nejvyšší úspěšnost měly výstrahy před náledím, mrazem ve vegetačním období, sněžením       a větrem.

Na krajské úrovni přesáhl podíl úspěšných a částečně úspěšných výstrah v 11 krajích 80 %, nižší byla úspěšnost jen v Praze, Jihomoravském a Zlínském kraji (70-80 %). V žádném kraji nebyl zaznamenán případ velmi neúspěšné výstrahy.

Podrobnosti najdete v přiložené zprávě: „Vyhodnocení úspěšnosti meteorologických výstražných informací“, na které se podíleli meteorologové: Jana Hujslová, Blanka Gvoždíková, Šárka Jedličková, Tomáš Mejstřík, Marjan Sandev, Petra Sýkorová  z Centrálního předpovědního pracoviště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…