Český hydrometeorologický ústav: Úspěšnost výstrah v roce 2021

27.02.2022 19:23 | Tisková zpráva

V roce 2021 vydal Český hydrometeorologický ústav 202 výstrah. Naprosto převažovaly výstrahy s nízkým stupněm nebezpečí, výstrahy s nejvyšším (extrémním) stupněm nebezpečí byly zcela výjimečné.

Český hydrometeorologický ústav: Úspěšnost výstrah v roce 2021
Foto: ČHMÚ
Popisek: ČHMÚ

Z pohledu celé České republiky bylo 85 % meteorologických výstrah úspěšných nebo částečně úspěšných. V případě událostí hodnocených jako neúspěšné převažovaly nepodchycené jevy (tj. chybějící výstrahy) před falešnými poplachy. Nebyl zaznamenán žádný případ velmi neúspěšné výstrahy. Nejvyšší úspěšnost měly výstrahy před náledím, mrazem ve vegetačním období, sněžením       a větrem.

Na krajské úrovni přesáhl podíl úspěšných a částečně úspěšných výstrah v 11 krajích 80 %, nižší byla úspěšnost jen v Praze, Jihomoravském a Zlínském kraji (70-80 %). V žádném kraji nebyl zaznamenán případ velmi neúspěšné výstrahy.

Podrobnosti najdete v přiložené zprávě: „Vyhodnocení úspěšnosti meteorologických výstražných informací“, na které se podíleli meteorologové: Jana Hujslová, Blanka Gvoždíková, Šárka Jedličková, Tomáš Mejstřík, Marjan Sandev, Petra Sýkorová  z Centrálního předpovědního pracoviště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…