Český rozhlas Dvojka se vydává za ohroženými památkami

10.04.2014 12:54

Poslední březnový týden zařadil Český rozhlas Dvojka do svého vysílání novou rubriku Ohrožené památky. Posluchačům ji nabízí v rámci dopoledního magazínu Je jaká je, každý čtvrtek po deváté hodině ráno.

Český rozhlas Dvojka se vydává za ohroženými památkami
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Významné kulturní a národní kulturní památky se objevují ve vysílání rozhlasových a televizních stanic poměrně často. Tvůrci cyklu „Ohrožené památky“ se ale zaměřují na hmotné historické památky, které nejsou tak známé, dají se opravit, ale hrozí jim zánik. Většinou z důvodu nejasného vlastnictví (např. kvůli vleklé soudní tahanici), nezájmu majitele nebo zkrátka nedostatku financí.

„Prostor dostanou ale i stavby, které své zachránce už našly a opravují se. Snažíme se, aby reportáže byly poutavé, a při výběru památek se řídíme i zkušenostmi našich kolegů z regionů.

Už jsme s nimi takto navštívili jihomoravské Jaroslavice, zámek Koleč na Kladensku nebo historicky cenný most v Zákupech na Českolipsku,“ říká Lucie Husárová, editorka Českého rozhlasu Dvojky.

Vysílání nové rubriky odstartoval pořad „Jak to vidíte?“ 26. března na téma: Ohrožené památky. Hosty byli Jan Rapin z Via Tempora Nova - občanského sdružení pro rekonstrukci a revitalizaci památek a vedoucí projektu obnovy zámku Lipová, Zdeněk Nováček, majitel zámků Potštejn a Pakoměřice a Martin Merger z Národního památkového ústavu. Pořad naleznete v Audio archivu na adrese: www.iradio.rozhlas.cz.

Reportáže jsou doplněny fotografiemi a jsou publikovány nejen na webu www.dvojka.rozhlas.cz, ale i na facebooku: www.facebook.com/crodvojka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…