Český rozhlas odvysílá exkluzivní dokument o syrské plavkyni, převezme ho i britská BBC

04.08.2016 15:17

Z rozbombardovaného Damašku až na olympijské hry do Ria – taková byla cesta Yusry Mardini, osmnáctileté syrské plavkyně. Den před startem letních olympijských her v Rio de Janieru odvysílá Český rozhlas na stanici Radiožurnál exkluzivní dokument o jejím životním příběhu. Yusra je součástí týmu uprchlíků na olympijských hrách a její odvaha a statečnost dojala celý svět. Dokument od Českého rozhlasu převezme a odvysílá i britská BBC. Mezi oběma veřejnoprávními médii jde o mimořádnou a první spolupráci tohoto druhu.

Český rozhlas odvysílá exkluzivní dokument o syrské plavkyni, převezme ho i britská BBC
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Yusra Mardini je nyní středem zájmu světových médií. Krátce před hrami dostala na dvě stě žádostí na rozhovory z celého světa. A na její příběh má prakticky celosvětovou rozhlasovou exkluzivitu právě Český rozhlas. Její putování přes Egejské moře do Evropy totiž zachytila spolupracovnice Radiožurnálu Magdalena Sodomková a její přítel, francouzský fotograf Lam Duc Hien,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

Exkluzivní dokumentární série s názvem Yusra plave o život přináší dojemný příběh o statečnosti a odvaze osmnáctileté plavkyně, která uprchla před válkou a strastiplnou cestou se dostala do Německa. Během cesty na moři přispěly Yusra společně se sestrou k záchraně několika lidských životů, když odtáhly vlastními silami ke břehu porouchaný člun. V Německu se pak dostala do sportovního týmu a posléze si splnila životní sen, když se probojovala mezi desítku vyvolených sportovců, kteří společně utvoří olympijský tým složený z uprchlíků.

 „O téma migrace, jako jednu z velkých otázek a problémů, kterým dnes svět čelí, je obrovský zájem. Pak je tu také obrovský zájem o Olympijské hry - mnohé posluchače zajímá sport.  V Londýně byla minulá olympiáda, a proto se lidé těší na Olympiádu v Riu. A příběh Yusry obě tyto věci jedinečným způsobem propojuje. Myslím, že to, co nám naši partneři v Českém rozhlase nabídli, je jedinečný přístup k jejímu příběhu, u kterého jste byli dřív než kdokoli jiný, u příběhu, který je svým způsobem globální výzvou," uvedl editor dokumentární redakce BBC John Goudie.

V premiéře zazní jednotlivé díly ve vysílání Českého rozhlasu – Radiožurnál, BBC Radio 4 a BBC World Service. Další díly série jsou naplánované na začátek září 2016 a jaro 2017. Spuštěna bude také unikátní webová stránka, kde si lze poslechnout příběh Yusry Mardini tak, jak jej zažila a zaznamenala Magdalena Sodomková. S ní se můžete vydat na cestu, projít si celou trasu a vyhledat si veškerá fakta.

S reportérkou Magdalenou Sodomkovou a fotografem Lam Duc Hienem se Yusra potkala na útěku ze Sýrie v srpnu 2015. Byla jen jednou z milionu uprchlíků, kteří se v rámci největší migrační vlny v historii vydali do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…