Český rozhlas uvádí v Jihlavě přehlídku rozhlasové tvorby Radiodokument

25.10.2013 16:25

Rozhlasovou dokumentární tvorbu představí Český rozhlas 26. – 28. října v Jihlavě v rámci 17. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Jeho součástí bude přehlídka Radiodokument již podruhé. Ve čtyřech moderovaných poslechových blocích představí jak českou tvorbu, tak i to nejzajímavější ze zahraničí.

Český rozhlas uvádí v Jihlavě přehlídku rozhlasové tvorby Radiodokument
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

O radiodokumenty je čím dál větší zájem ze strany organizátorů festivalu i jeho návštěvníků. To odpovídá současnému zahraničnímu trendu. Ve Velké Británii nebo Dánsku bývají podobné poslechy dokumentů zaplněny a jejich popularita roste.

Jedním z lákadel přehlídky bude dokument Tomáše Černého Jsme s vámi, buďte s námi! Dokument poprvé představuje unikátní záznamy vysílání ze srpnové okupace roku 1968, které byly považovány za ztracené, a které rozhlasu teprve nedávno poskytl jeden z pamětníků. Hovoří na nich a dění komentují herec Jan Tříska a Václav Havel. Ve stejném bloku zazní také dokument Evy Blechové s názvem V Trinkseifen jsme byly doma. Ten bojuje o umístění v těchto dnech také na soutěži Prix Europa v Berlíně.

„Kurátorem nedělní části programu Radiodokumentu bude Alan Hall, dříve hudební producent BBC, nyní významný tvůrce rozhlasových dokumentů. Pro svůj kurátorský blok vybral ukázky z prací vlastní nezávislé produkční společnosti Falling Tree Production a ve své prezentaci se zaměří na kreativní způsoby tvorby. Dokument se dá podle jeho slov poslouchat jako hudba a je na něj možné aplikovat také podobná estetická východiska. A to je možná i klíč k poslechu rozhlasových dokumentů obecně,“ říká Eva Nachmilnerová, slovesná redaktorka Českého rozhlasu a kurátorka přehlídky Radiodokument.

Přehlídka Radiodokument se koná 26. – 28. října v kině Dukla (Jana Masaryka 20, Jihlava).

Rozhlasový pořad Radiodokument můžete slyšet každou středu od 21.45 na stanici Vltava. Ta dokumenty zpřístupňuje vždy na jeden měsíc také on-line na svém webu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…