Český statistický úřad: Bilance byla i přes pokles vývozu a dovozu kladná

09.10.2020 7:34

Podle předběžných údajů skončila v srpnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 7,6 mld. Kč. Meziročně to však byl o 1,6 mld. Kč horší výsledek.

Český statistický úřad: Bilance byla i přes pokles vývozu a dovozu kladná
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Celkové saldo zahraničního obchodu1) se zbožím2) nepříznivě ovlivnil meziroční pokles přebytku bilance výrobků zpracovatelského průmyslu o 6,0 mld. Kč. Na tomto se největší měrou podílel pokles kladné bilance motorových vozidel o 5,0 mld. Kč a meziročně vyšší schodek bilance s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 4,6 mld. Kč.

Příznivý vliv měl meziročně nižší deficit bilance zahraničního obchodu s ropou a zemním plynem o 3,8 mld. Kč (vlivem poklesu cen na světových trzích) a stejně tak nižší schodek bilance základních kovů o 2,6 mld. Kč. Pozitivně se na bilanci podepsal i nárůst kladného salda bilance strojů a zařízení o 1,4 mld. Kč.

Přebytek zahraničního obchodu se státy EU273) se v srpnu meziročně snížil o 1,5 mld. Kč a dosáhl 44,2 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu se všemi sousedními zeměmi se mírně zhoršila s výjimkou Slovenska, kde naopak došlo k nepatrnému zlepšení výrazně kladné bilance.

Se státy mimo EU27 došlo rovněž k mírnému meziročnímu zhoršení bilance zahraničního obchodu, a to o 0,3 mld. Kč. Vzájemný schodek obchodu se tak zvýšil na 35,3 mld. Kč.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 2,7 % a dovoz o 0,2 %. Trend vývoje ukazuje na mírný růst vývozu (o 0,7 %) a dovozu (o 1,4 %).

Ve srovnání se stejným měsícem roku 2019 klesl vývoz o 5,4 % na 261,7 mld. Kč a dovoz o 4,9 % na 254,1 mld. Kč. Srpen 2020 měl o jeden pracovní den méně než srpen 2019.

V lednu až srpnu 2020 dosáhl přebytek obchodní bilance 71,1 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 41,6 mld. Kč. Od začátku roku klesl meziročně vývoz o 11,0 % a dovoz o 9,7 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…