Český statistický úřad: Ceny elektřiny v únoru výrazně klesly

13.04.2024 11:27 | Tisková zpráva

V únoru 2024 se vývozní ceny zvýšily meziměsíčně o 2,1 %, meziročně o 1,6 %. Dovozní ceny meziměsíčně rostly o 1,3 %, meziročně klesly o 1,1 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 100,8 %, meziročně 102,8 %.

Český statistický úřad: Ceny elektřiny v únoru výrazně klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Vývozní ceny

Meziměsíčně v únoru rostly o 2,1 % (po kurzovém očištění o 0,3 %). Nejvíce rostly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů o 9,2 %, sběru, přípravy k likvidaci a likvidace odpadu o 5,1 % a ceny nábytku o 4,9 %. Nejvýrazněji klesly ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 10,7 %, produktů zemědělství a myslivosti o 4,5 % a ceny ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu o 1,3 %.

Meziročně v únoru vzrostly o 1,6 % (po kurzovém očištění klesly o 3,3 %). Výrazně rostly ceny ostatních dopravních prostředků a zařízení o 19,3 %, nábytku o 15,4 % a ceny motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů o 9,6 %. Snížily se zejména ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 32,0 %, produktů zemědělství a myslivosti o 16,9 % a ceny produktů lesnictví a těžby dřeva o 15,1 %.

tab

tab

Dovozní ceny

Meziměsíčně v únoru rostly o 1,3 % (po kurzovém očištění klesly o 0,3 %). Nejvíce se zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných produktů o 10,1 %, nápojů o 2,7 % a ceny kovodělných výrobků, kromě strojů a zařízení, o 2,5 %. Klesly především ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 17,4 %, ropy a zemního plynu o 2,4 % a ceny usní a souvisejících výrobků o 1,0 %.

Meziročně v únoru klesly o 1,1 % (po kurzovém očištění o 5,4 %). Nejvýrazněji se snížily ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 43,6 %, ropy a zemního plynu o 21,9 % a ceny papíru a výrobků z papíru o 8,1 %. Významně rostly ceny ostatních dopravních prostředků a zařízení o 13,2 %, motorových vozidel (kromě motocyklů), přívěsů a návěsů o 7,4 % a ceny nápojů o 7,1 %.

„V únoru koruna významně oslabila meziměsíčně i meziročně vůči euru a dolaru. Ceny vývozu meziročně vzrostly o 1,6 %, v dovozu klesly o 1,1 %. V meziročním srovnání byl výrazný zejména pokles cen elektřiny, ve vývozu o více než 30,0 % a v dovozu přes 40,0 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tab

tab

Směnné relace

Meziměsíčně zaznamenaly hodnotu 100,8 % (v lednu 100,8 %). Nejvyšší hodnoty dosáhla elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch (108,1 %), nejnižší hodnoty textilie (97,8 %).

Meziročně dosáhly hodnoty 102,8 % (v lednu 102,9 %). Nejvyšší hodnotu zaznamenala elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch (120,6 %), nejnižší hodnotu kovodělné výrobky, kromě strojů a zařízení (93,5 %).

tab

Revize indexu vývozních a dovozních cen

V současné době byla dokončena pravidelná revize indexu vývozních a dovozních cen. Počínaje cenovými indexy za referenční období leden 2024 jsou cenové indexy vývozu a dovozu počítány na novém váhovém schématu, založeném na struktuře zahraničního obchodu roku 2021. Nově vypočítávané indexy jsou řetězeny na současnou časovou řadu průměr roku 2015 = 100. Tím je zajištěno pokračování této časové řady, ze které jsou nadále počítány všechny ostatní indexy (meziměsíční, meziroční, podíl klouzavých průměrů). Dosud zveřejňované indexy zůstávají v platnosti.

Prostřednictvím revize došlo ke změně koncepce, kde je za výchozí klasifikaci nově nastavena klasifikace CZ-CPA, což umožňuje v této klasifikaci publikovat údaje za sekce a oddíly (do podrobnosti CPA2). Rychlé informace jsou nově publikovány pouze v klasifikaci CZ-CPA. Tato změna rovněž zajišťuje lepší konzistenci s Rychlými informacemi cen výrobců.

Klasifikace SITC je nadále zveřejňována ve stejné podrobnosti jako dosud, zveřejňování klasifikace HS bylo ukončeno k prosinci roku 2023.

graf

Poznámky:
Navazující datová sada: 013014-24 Indexy cen vývozu a dovozu zboží v České republice (měsíční periodicita) ZDE
Specifické metodické poznámky: Publikované údaje jsou definitivní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…