Český statistický úřad: Ceny potravin opět vzrostly

09.03.2017 14:08

Spotřebitelské ceny vzrostly v únoru proti lednu o 0,4 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména zvýšení cen v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 2,5 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v lednu.

Český statistický úřad: Ceny potravin opět vzrostly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční růst spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje způsobilo zejména zvýšení cen zeleniny o 15,2 %, z toho ceny brambor byly vyšší o 24,1 % a ceny plodové zeleniny o 28,1 %. Ceny běžného pečiva vzrostly o 4,9 % a ovoce o 1,8 %. Růst cen v oddíle rekreace a kultura nastal především důsledkem zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 4,5 %. V oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny stravovacích služeb o 0,6 %. V oddíle doprava pokračoval, i když mírnějším tempem, růst cen pohonných hmot, který byl v únoru 0,7 %.

Na snižování cenové hladiny působil zejména pokles cen v oddíle odívání a obuv, kde klesly ceny oděvů o 1,1 % a ceny obuvi o 1,4 %. V oddíle bydlení byla nižší cena zemního plynu o 2,1 % a cena tepla a teplé vody o 1,2 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák se snížily ceny piva o 2,7 % a ceny vína o 1,5 %. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácností ovlivnily zejména nižší ceny pracích prostředků o 4,8 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly ceny sýrů o 1,1 %, jogurtů o 2,6 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,8 % a nealkoholických nápojů o 0,7 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 % a ceny služeb o 0,7 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 2,5 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v lednu. Zvýšení meziroční cenové hladiny nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle doprava. Vývoj cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje v únoru ovlivnilo zejména zrychlení meziročního růstu cen zeleniny na 17,3 % (z 5,2 % v lednu) v důsledku zvýšení cen plodové zeleniny o 33,7 % (v lednu o 17,4 %) a vývoje cen brambor. Ty přešly z cenového poklesu o 4,5 % v lednu v růst o 18,7 % v únoru. V oddíle doprava ceny pohonných hmot zrychlily růst na 16,8 % (z 11,6 % v lednu). Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny alkoholických nápojů přešly z lednového růstu o 0,5 % v pokles o 0,5 % v únoru a ceny tabákových výrobků zmírnily růst na 6,2 % (z 6,5 % v lednu).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v únoru největší vliv opět ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny běžného pečiva v únoru vzrostly o 9,2 %, mouky o 4,5 %, vajec o 17,7 %, sýrů o 12,1 %, másla o 15,9 %, cukru o 29,4 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle doprava (nárůst o 6,6 %). V oddíle alkoholické nápoje a tabák se ceny zvýšily o 3,1 %. Na růst cenové úrovně též působily ceny v oddíle stravování a ubytování, kde vzrostly ceny stravovacích služeb o 6,0 % (z toho ceny v restauracích a kavárnách o 7,5 %) a ceny ubytovacích služeb o 1,7 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny čistého nájemného o 2,5 %, vodného o 2,2 %, stočného o 2,4 %, elektřiny o 0,3 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny pojištění o 3,6 %.

Na snižování meziroční cenové hladiny působil pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti zejména vlivem snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 1,5 % a pracích prostředků o 11,6 %. V oddíle bydlení klesly ceny zemního plynu o 7,1 % a ceny tepla a teplé vody o 0,5 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,5 % a ceny služeb o 2,6 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 102,5 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 1,0 %.

Meziroční změna průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 28 členských zemí EU byla podle předběžných údajů Eurostatu v lednu 1,7 %, což je o 0,5 procentního bodu více než v prosinci. Nejvíce ceny vzrostly v Belgii (o 3,1 %), ve Španělsku a v Lotyšsku (shodně o 2,9 %) a nejméně v Irsku (o 0,2 %). Na Slovensku cenový růst v lednu zrychlil na 0,9 % z 0,2 % v prosinci. V Německu byly ceny vyšší o 1,9 % (v prosinci o 1,7 %). Podle předběžných výpočtů vzrostl v únoru HICP v ČR meziměsíčně o 0,4 % a meziročně o 2,6 %. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za únor 2017 je 2,0 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP.)

Od ledna 2017 je nově zavedena časová řada bazických indexů se základem průměr roku 2015 = 100. Z této časové řady jsou počítány indexy k dalším základům (předchozí měsíc = 100, stejné období předchozího roku = 100 a index klouzavých průměrů za posledních 12 měsíců k průměru 12 předcházejících měsíců). Indexy vypočtené z dosavadní časové řady bazických indexů průměr roku 2005 = 100 zůstávají platné, nedochází k revizi již publikovaných údajů. Původní časová řada se základem průměr roku 2005 = 100 je nadále počítána i publikována, ale nejsou z ní již odvozovány jiné indexy.

1) HICP dosud neobsahuje imputované nájemné.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…