Český statistický úřad: Ceny v rostlinné výrobě meziročně klesly

16.10.2019 10:58

Meziměsíčně vzrostly ceny zemědělských výrobců o 2,4 %, ceny průmyslových výrobců o 0,1 %, ceny stavebních prací o 0,6 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,2 %. Meziročně byly vyšší ceny zemědělských výrobců o 2,0 %, průmyslových výrobců o 1,9 %, stavebních prací o 4,1 % a tržních služeb pro podniky o 2,8 %.

Český statistický úřad: Ceny v rostlinné výrobě meziročně klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Meziročně rostly ceny všech výrobců. Jediný pokles jsme zaznamenali u zemědělských výrobců v odvětví rostlinné výroby, kde srpnový růst cen o 2,8 % vystřídal pokles o 0,9 %. Nejvyšší mírou k tomu přispěl pokles cen obilovin a olejnin,“ říká Jiří Šulc, vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ.

Indexy cen výrobců v září 2019

Meziměsíční srovnání

Ceny zemědělských výrobců se zvýšily o 2,4 %. Vzrostly ceny drůbeže o 7,8 %, vajec o 3,6 %, jatečných prasat o 1,7 % a obilovin o 0,4 %. Klesly ceny zeleniny o 13,6 %, skotu o 0,9 %, mléka o 0,5 % a olejnin o 0,3 %.

Ceny průmyslových výrobců se zvýšily o 0,1 %. Vzrostly zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 0,2 %, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 1,1 % a mléčných výrobků o 1,2 %. Vzrostly ceny v odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu o 0,3 % a v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 0,1 %. Klesly ceny v odvětví pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 0,2 %, v odvětví těžby a dobývání také o 0,2 % a v odvětví chemických látek a výrobků o 0,1 %.

Index cen průmyslových výrobců podle hlavních průmyslových skupin, září 2019

Ceny stavebních prací dle odhadů vzrostly o 0,6 %, ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví klesly o 0,3 %.

Ceny tržních služeb pro podniky vzrostly o 1,2 % v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 17,3 %. Dále se zvýšily ceny za služby v oblasti zaměstnání o 3,4 %, za poradenství v oblasti řízení o 1,1 % a za architektonické a inženýrské služby o 1,0 %. Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě klesly o 0,3 % a za finanční služby, kromě pojišťovnictví a penzijního financování, o 0,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby se zvýšily o 0,2 %.

Index cen průmyslových výrobců (rozklad přírůstků meziměsíčního, meziročních v procentních bodech)

Meziroční srovnání

Ceny zemědělských výrobců byly vyšší o 2,0 % (v srpnu o 4,1 %). V rostlinné výrobě se ceny snížily o 0,9 % (v srpnu rostly o 2,8 %). Byly nižší ceny olejnin o 5,8 % a obilovin o 3,9 %. Ceny brambor byly vyšší o 29,4 %, ovoce o 20,4 % a zeleniny o 1,2 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 6,6 %, vzrostly ceny jatečných prasat o 24,0 %, drůbeže o 8,8 % a mléka o 3,4 %. Nižší byly ceny vajec o 6,7 % a skotu o 2,0 %.

 Index cen průmyslových výrobců

Ceny průmyslových výrobců vzrostly o 1,9 % (v srpnu o 2,1 %). Zvýšily se především ceny v odvětví elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 7,7 %. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 3,6 %, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 10,3 %. Ceny v odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu vzrostly o 4,3 %, v odvětví pryžových, plastových a ostatních nekovových minerálních výrobků o 2,3 % a v odvětví těžby a dobývání o 6,6 %. Významně se snížily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Klesly ceny chemických látek a výrobků o 2,5 %. Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin byly vyšší zejména ceny zboží krátkodobé spotřeby o 3,7 % a energií o 3,0 %.

 Index cen stavebních prací

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 4,1 % (v srpnu o 3,8 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 2,7 % (v srpnu o 3,2 %).

Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 2,8 % (v srpnu o 2,7 %). Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 10,8 %, za pojištění, zajištění a penzijní financování o 6,6 % a za reklamní služby a průzkum trhu o 6,0 %. Vyšší byly dále ceny za poradenství v oblasti řízení o 5,6 % a za služby v pozemní dopravě o 1,9 %. Ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě byly nižší o 1,2 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 2,4 % (stejně jako v srpnu).

Index cen tržních služeb pro podniky

Ceny průmyslových výrobců v EU – srpen 2019
(předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v srpnu meziměsíčně klesly o 0,4 % (v červenci vzrostly o 0,2 %). Nejvíce se snížily ceny ve Španělsku o 1,4 %. V Německu a v Rakousku byly ceny nižší o 0,4 % a na Slovensku o 0,1 %. V České republice ceny vzrostly o 0,1 % a v Polsku o 0,2 %. Nejvíce se zvýšily ceny v Bulharsku o 0,7 %.

Meziročně byly ceny v EU28 v srpnu nižší o 0,3 % (v červenci vyšší o 0,5 %). Nejvíce klesly ceny v Dánsku o 4,4 %. V Rakousku se ceny snížily o 1,1 %. V České republice se ceny zvýšily o 2,1 %, na Slovensku o 2,0 %, v Polsku o 1,0 % a v Německu o 0,6 %. Nejvíce vzrostly ceny v Rumunsku o 4,7 %.

Index cen zemědělských výrobců

Poznámky:
Termín ukončení sběru dat / Termín ukončení zpracování:
Indexy cen zemědělských výrobců - 26. k. d. sledovaného měsíce / 8. k. d. následujícího měsíce
Indexy cen průmyslových výrobců - 20. k. d. sledovaného měsíce / 9. k. d. následujícího měsíce
Indexy cen tržních služeb pro podniky - 20. k. d. sledovaného měsíce / 9. k. d. následujícího měsíce
Publikované údaje, mimo indexů cen stavebních prací, jsou definitivní. Odhady Indexu cen stavebních prací se provádějí do 9. k. d. následujícího měsíce, dále se zpřesňují na základě ukončeného čtvrtletního šetření a definitivní data se zveřejňují 46. k. d. následujícího čtvrtletí.
Navazující publikace:
011041 - 19 Indexy cen stavebních prací, indexy cen stavebních děl a indexy nákladů stavební výroby
011044 - 19 Indexy cen průmyslových výrobců
011045 - 19 Indexy cen zemědělských výrobců
011046 - 19 Indexy cen tržních služeb v podnikatelské sféře
Dokumenty na internetu ZDE

Související analýza Vývoj indexů cen výrobců - 3. čtvrtletí 2019 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…