Český statistický úřad: Česká ekonomika vzrostla meziročně o 2,3 procenta

14.08.2018 9:45

„Ekonomický růst táhne hlavně domácí poptávka. Jde jak o spotřební výdaje domácností, tak o investiční výdaje firem. Co je zajímavé, ve srovnání s prvním čtvrtletím přispěl k růstu ekonomiky i zahraniční obchod. Z hlediska odvětví se dařilo průmyslu, obchodu a stavebnictví,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Český statistický úřad: Česká ekonomika vzrostla meziročně o 2,3 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Podle předběžného odhadu vzrostl hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 % a meziročně o 2,3 %.

Růst české ekonomiky pokračoval i ve 2. čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] byl podle předběžného odhadu o 0,5 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku vzrostl o 2,3 %. V mezičtvrtletním srovnání si tak ekonomika stále udržuje svou výkonnost, meziročně však došlo kvůli vysoké srovnávací základně k poklesu dynamiky růstu.

Pro pozitivní vývoj ekonomiky měla nadále klíčový význam domácí poptávka. K růstu HDP nejvíce přispěly spotřební výdaje domácností následované investičními výdaji podniků. Kladný příspěvek k vývoji HDP zaznamenal také zahraniční obchod. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji přispěl zpracovatelský průmysl a odvětví obchodu a stavebnictví.

Zaměstnanost[2] byla ve 2. čtvrtletí o 0,6 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,9 %.

Poznámky:
[1] Všechny uváděné údaje jsou očištěny o sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní
[2] V pojetí národních účtů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…