Český statistický úřad: Dovozní ceny pokračovaly v červenci v poklesu

10.09.2020 12:39

V červenci 2020 se vývozní ceny meziměsíčně snížily o 0,9 %, dovozní ceny o 0,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,4 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 1,2 %, dovozní ceny klesly o 1,4 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 102,6 %.

Český statistický úřad: Dovozní ceny pokračovaly v červenci v poklesu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Oslabení koruny přispělo k tomu, že se vývozní ceny v meziročním vyjádření zvýšily o 1,2 %. Dovozní ceny, i přes slabší kurz koruny, klesly meziročně o 1,4 %. Jejich vývoj v posledních měsících ovlivňují především klesající ceny minerálních paliv, které se v červenci snížily téměř o 32 %. Nicméně meziroční tempo poklesu cen minerálních paliv zpomaluje,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

tabulka

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny se v červenci snížily o 0,9 %. Největší podíl na vývoji celkového meziměsíčního indexu měl pokles cen strojů a dopravních prostředků o 0,9 %. Nejvíce se snížily ceny ostatních surovin1 o 2,0 %, potravin o 1,6 % a ceny polotovarů2 o 1,4 %. Ze sledovaných skupin jednomístné klasifikace SITC rostly pouze ceny minerálních paliv o 5,8 % (zejména elektřiny).

Dovozní ceny v červenci klesly o 0,3 %. Největší vliv na snížení celkového meziměsíčního indexu měl pokles cen strojů a dopravních prostředků o 1,3 %. Nejvíce klesly ceny ostatních surovin o 2,4 % a ceny potravin o 1,9 %. Zvýšily se pouze ceny minerálních paliv o 17,4 % (především ropy).

Směnné relace dosáhly hodnoty 99,4 %. Nejnižší negativní hodnoty směnných relací zaznamenala minerální paliva (90,1 %), průmyslové spotřební zboží (99,0 %) a polotovary (99,5 %). Naopak nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhly stroje a dopravní prostředky a ostatní suroviny (shodně 100,4 %).

tabulka

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se, zejména vlivem oslabení koruny vůči euru a dolaru, zvýšily o 1,2 % (v červnu o 2,0 %). Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zvýšení cen strojů a dopravních prostředků o 3,5 %. Ceny nápojů a tabáku vzrostly o 6,5 %, potravin o 3,7 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 2,7 %. Nejvíce se snížily ceny minerálních paliv o 17,3 % (zvláště ropných výrobků) a ceny ostatních surovin o 7,4 % (zejména kaučuku a kovového odpadu).

Dovozní ceny se snížily o 1,4 % (v červnu o 1,5 %). Největší vliv na pokles celkového meziročního indexu mělo snížení cen minerálních paliv o 31,6 % (zvláště ropy a ropných výrobků). Ceny ostatních surovin klesly o 7,2 % a ceny chemikálií o 2,6 %. Naopak rostly ceny potravin o 3,6 %, strojů a dopravních prostředků o 3,0 % a ceny průmyslového spotřebního zboží o 2,5 %.

Směnné relace se snížily na hodnotu 102,6 % (v červnu hodnota 103,6 %), nicméně pátý měsíc zůstaly v pozitivních hodnotách. Nejvyšších pozitivních hodnot směnných relací dosáhla minerální paliva (120,9 %), nápoje a tabák (108,0 %) a stroje a dopravní prostředky (100,5 %). Naopak negativní hodnoty směnných relací zaznamenaly chemikálie (99,3 %) a ostatní suroviny (99,8 %).

graf

Poznámky:
1) Názvem ostatní suroviny jsou v textu označovány suroviny nepoživatelné, s výjimkou paliv (SITC 2).
2) Názvem polotovary jsou v textu označovány tržní výrobky tříděné hlavně podle materiálu (SITC 6).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec