Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2021 o 3,3 procenta

01.02.2022 10:06 | Tisková zpráva

Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2021 podle předběžného odhadu o 3,3 %. Ve 4. čtvrtletí HDP vzrostl mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 3,6 %.

Český statistický úřad: Hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2021 o 3,3 procenta
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Výkon české ekonomiky se ve srovnání s rokem 2020 loni meziročně zvýšil o 3,3 %. I přes růst ekonomiky nebylo ještě dosaženo výkonu z předkrizového roku 2019. Růst byl tažen výhradně domácí poptávkou. Nejvíce přispěly výdaje domácností na konečnou spotřebu a změna zásob," říká Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Česká ekonomika v minulém roce rostla. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost[1] byl v roce 2021 podle předběžného odhadu o 3,3 % vyšší než v roce 2020. Růst byl podpořen výdaji na konečnou spotřebu a změnou stavu zásob, naopak negativní vliv měla zahraniční poptávka. Růst hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj v průmyslu, ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství a skupině odvětví veřejné správy, vzdělávání a zdravotní a sociální péče.

V posledním čtvrtletí předchozího roku vzrostl HDP mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 3,6 %. V mezičtvrtletním srovnání růst podpořila hlavně zahraniční poptávka. Meziroční růst ovlivnily především výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Na straně tvorby přidané hodnoty se dařilo především skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Pokles zaznamenal průmysl.

Zaměstnanost[2] vzrostla v minulém roce o 0,1 %. Ve 4. čtvrtletí se zaměstnanost v porovnání s předchozím čtvrtletím nezměnila a meziročně vzrostla o 1,3 %.

Poznámky:
[1] Všechny zde uváděné údaje jsou očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.
[2] Zaměstnanost v pojetí národních účtů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…