Český statistický úřad: Meziroční index cen bytových nemovitostí v 3. čtvrtletí 2022 zpomalil

29.12.2022 14:51 | Tisková zpráva

Index cen bytových nemovitostí (HPI) vzrostl v 3. čtvrtletí 2022 oproti stejnému období předchozího roku o zhruba 17 procent.

Český statistický úřad: Meziroční index cen bytových nemovitostí v 3. čtvrtletí 2022 zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Index cen (nákladů) nemovitostí obývaných vlastníky se rovněž zvýšil o zhruba 17 procent. Indexy cen bytových nemovitostí v Česku zažívají v posledních letech kontinuální růst. Podrobné informace přináší nově vydaná publikace Indexy cen bytových nemovitostí – 3. čtvrtletí 2022 (ZDE).

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Publikace obsahuje informace o výši cenové hladiny dvou typů indexů souvisejících s bydlením. Index cen bytových nemovitostí (HPI) ve 3. čtvrtletí 2022 vzrostl oproti předcházejícímu čtvrtletí o 1,3 %, oproti 3. čtvrtletí 2021 se ceny zvýšily o 16,6 % (ve 2. čtvrtletí 2022 byl meziroční nárůst HPI 23,1 %). Ve srovnání s rokem 2010 se ceny bytových nemovitostí ve 3. čtvrtletí 2022 více než zdvojnásobily.

Index cen (nákladů) nemovitostí obývaných vlastníky (OOH) se ve 3. čtvrtletí 2022 zvýšil o 1,9 % vůči minulému čtvrtletí a o 17,1 % oproti 3. čtvrtletí 2021 (ve 2. čtvrtletí 2022 OOH meziročně vzrostl o 20,1%). Index cen bytových nemovitostí (House Price Index, HPI) měří vývoj cenové hladiny všech bytových nemovitostí kupovaných domácnostmi (tj. bytů a rodinných domů). Transakce mezi domácnostmi a cenami pozemků jsou v něm na rozdíl od indexu OOH zahrnuty.

Index nákladů nemovitostí obývaných vlastníky (Owner Occupied Housing Price Index, OOH či OOHPI) měří vývoj cenové hladiny nákladů domácností na pořízení, zkvalitnění a udržování vlastnické bytové nemovitosti. Transakce bytových nemovitostí mezi domácnostmi a ceny pozemků jsou z pokrytí indexu vyloučeny. Ve své modifikované měsíční verzi je používán jako součást indexu spotřebitelských cen (skupina ECOICOP 04.21 Imputované nájemné vlastníků - náklady vlastnického bydlení). Oba indexy se počítají dle jednotné harmonizované normy EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…