Český statistický úřad: Meziroční pokles stavební produkce nepřekvapil

15.03.2019 11:26

Stavební produkce v lednu po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně klesla o 13,2 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 2,9 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 0,5 % stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 17,3 %. Meziročně bylo zahájeno o 15,3 % bytů více. Dokončeno bylo o 28,2 % bytů více.

Český statistický úřad: Meziroční pokles stavební produkce nepřekvapil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„Meziroční pokles stavební produkce o 13,2 % nepřekvapil. Za tímto poklesem stála vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy mimořádně příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce bez omezení. Meziměsíčně po očištění od vlivu sezónnosti stavební produkce vzrostla,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Stavební produkce 1) v lednu 2019 byla reálně meziměsíčně vyšší o 2,9 %. Meziročně klesla o 13,2 % a za tímto poklesem stála vysoká srovnávací základna z loňského roku. Leden 2018 byl v České republice mimořádně teplý a příznivé klimatické podmínky umožnily stavbařům provádět veškeré stavební práce bez omezení. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 13,1 % (příspěvek -10,8 procentního bodu). Produkce inženýrského stavitelství se meziročně snížila o 13,7 % (příspěvek -2,4 p. b.). Bez očištění byla produkce meziročně nižší o 13,2 % (leden 2019 měl stejný počet pracovních dnů jako leden 2018).

Průměrný evidenční počet zaměstnanců 2) ve stavebnictví se v lednu 2019 meziročně zvýšil o 0,3 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v lednu 2019 meziročně vzrostla o 4,2 %.

Stavební úřady v lednu 2019 vydaly 6 078 stavebních povolení, meziročně o 0,5 % více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 30,8 mld. Kč a ve srovnání se stejným obdobím roku 2018 vzrostla o 17,3 %.

Počet zahájených bytů v lednu 2019 meziročně vzrostl o 15,3 % a dosáhl hodnoty 2 797 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 5,5 %, v bytových domech byl zaznamenán růst počtu zahájených bytů o 67,1 %.

Počet dokončených bytů v lednu 2019 meziročně vzrostl o 28,2 % a činil 2 753 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 29,1 %, v bytových domech vzrostl počet dokončených bytů o 34,5 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v prosinci 2018 v EU28 meziročně vzrostla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 0,5 %. Pozemní stavitelství se snížilo o 0,9 % a inženýrské stavitelství se zvýšilo o 5,1 %. Údaje za leden 2019 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 19. 3. 2019.

* * *

V Rychlé informaci Stavebnictví byl upraven text týkající se indexu stavební produkce a nově jsou zdůrazněny údaje očištěné o vliv počtu pracovních dnů. Zároveň dochází ke změně v publikování údajů o zaměstnanosti, kdy namísto absolutních hodnot za soubor stavebních podniků s 50 a více zaměstnanci jsou publikovány pouze meziroční indexy za celou statistickou populaci podniků s převažující stavební činností.

Poznámky:
1) Meziroční vývoj stavební produkce, není-li uvedeno jinak, je publikován po očištění o vliv počtu pracovních dnů. Meziměsíční, popř. mezičtvrtletní tempa jsou očištěna také o vliv sezónnosti. Příspěvky k růstu, nebo poklesu, jsou počítány z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů.
2) Ukazatele týkající se zaměstnanosti ve stavebnictví se vztahují k celé populaci podniků s převažující stavební činností. Ukazatel evidenčního počtu zaměstnanců nezahrnuje osoby pracující na dohody o provedení práce a o pracovní činnosti, pracující majitele podniků a spolupracující členy domácnosti, kteří nejsou v zaměstnaneckém poměru. Do údaje o evidenčním počtu zaměstnanců ve stavebnictví nejsou rovněž zahrnuti zaměstnanci agentur, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru v odvětví služeb (CZ-NACE 78.2).
V souladu s revizní politikou ČSÚ byly zároveň se zpracováním dat za leden 2019 revidovány údaje za rok 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…