Český statistický úřad: Meziroční pokles tržeb v maloobchodě zmírnil

08.12.2023 7:05 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v říjnu snížily reálně o 1,4 %, meziměsíčně vzrostly o 0,6 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 5,9 % a meziměsíčně o 0,3 %.

Český statistický úřad: Meziroční pokles tržeb v maloobchodě zmírnil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel1) zvýšily v říjnu reálně o 0,6 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 1,6 %, za potraviny stagnovaly a za pohonné hmoty klesly o 2,1 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v říjnu snížily reálně o 1,4 %, v tom za potraviny klesly o 2,7 % a za nepotravinářské zboží o 1,0 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 0,8 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v říjnu meziročně klesly. Oproti loňskému říjnu se snížily tržby za prodej potravin a nepotravinářského zboží, za pohonné hmoty se naopak zvýšily. Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen s výjimkou prodejen s kosmetickými a toaletními výrobky,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s oděvy a obuví meziročně klesly o 6,1 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 3,1 %, s výrobky pro domácnost o 2,9 %, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 2,2 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 1,9 %. Naopak tržby rostly v prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky o 5,9 %. Tržby z prodeje potravin v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se snížily o 2,7 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 2,4 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 7,8 %. Internetovým a zásilkovým obchodům2) tržby vzrostly o 5,3 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel3) reálně meziměsíčně vzrostly o 0,3 %. Meziročně se tržby zvýšily o 5,9 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 6,3 % a za opravy motorových vozidel o 4,5 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …